Cruisereiziger
Persoonlijke blogVoorbereiding

7 tips voor je Midden-Oosten cruise!

Je wilt graag een cruise maken vanuit het populaire Dubai, maar waar moet je beginnen met je zoektocht? Wij geven je een aantal tips voor je Midden-Oosten cruise waarmee je van start kunt!

1. Beste reistijd

Er wordt vanaf oktober tot en met maart gevaren in de Perzische Golf. Het weer is heerlijk aangenaam. Zo is de gemiddelde temperatuur in oktober 29C. Verwacht géén tropische temperaturen in de maanden november tot maart. Zo is het bijvoorbeeld in Dubai in januari gemiddeld maar 19C. Wist je trouwens dat februari en december de natste maanden zijn van het hele jaar?
Wil je toch iets warmer en geen risico op regen, kies dan voor een cruise in oktober en april. Dan is relatief droog en zijn de gemiddelden 26C-29C. De echte hitte van de zomermaanden heb je dan gelukkig niet.

2. Lengte van je Midden-Oosten cruise

Wij raden je aan om meer dan één week voor je cruise uit te trekken als je alles wilt zien. Cruiseschepen varen in dit gebied over het algemeen twee verschillende 7-daagse routes. Je kunt dus vaak 2 cruises aan elkaar plakken en écht alle havens zien in dit gebied. In 1 week heb je overigens een heerlijke vakantie met een beperkter aantal havens, en kom je ook als herboren 🙂 terug!  Wil je volop genieten van Dubai, verdiep je dan van te voren alvast in de excursies of blijf voorafgaand aan je cruise alvast een paar dagen in Dubai. Boek zeker je excursies vooraf zoals bij Get Your Guide!

 

3. Welke schip kies ik?

Rederijen zetten in het Midden-Oosten veel grote schepen in. Zij hebben veel faciliteiten aan boord, zoals zwembaden en waterparken, veel entertainment en kinderclubs voor alle leeftijden. Niet alle rederijen varen in de regio. Momenteel zijn er een aantal rederijen die vrijwel elke week varen en een aantal met slechts enkele cruises. Dit zijn:

Elke week:

  • AIDA Cruises
  • Costa Cruises
  • MSC Cruises
  • TUI Cruises (Mein Schiff)

Minder vaak:

  • Azamara
  • Oceania Cruises

Bekijk hier alle cruises >>
Wil je een (vrijwel) all-inclusive cruise waarbij fooien en drankjes inbegrepen zijn? Kies dan voor de rederijen TUI Cruises, Oceania Cruises of kies voor een schip waarbij je een drankpakket aanschaft bij je cruise.

4. Havens in het Midden-Oosten tijdens een cruise

Wanneer je een cruise in het Midden-Oosten gaat doen, zijn er feitelijk maar een select aantal havens die elk schip bezoekt. Je hebt de bestemmingen ten westen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en ten oosten. De VAE is op de kaartjes hieronder de puntige ‘berg’, waar je wereldsteden zoals Dubai en Abu Dhabi vindt.

Ten westen vind je Qatar (haven Doha) en Bahrein (hoofdstad Manama, haven heet Khalifa Bin Salman), de iets minder toeristische bestemmingen.

Sir Bani Yas is een strandbestemming, volledig ingericht voor cruisereizigers. Je kunt ook kiezen voor een jeepsafari, kajakken of snorkelen.

Ten oosten van de VAE ligt het sultanaat Oman, met de charmante en levendige hoofdstad Musqat. Veel bezocht is ook het dorp Khasab, vanwaar je mooie boottochten kunt maken. Minder vaak bezocht is het dorp Sur en de steden Khor Fhakkan (Emiraat Sharjah) en het emiraat Fujairah.

5. Starthavens voor je Midden-Oosten cruise

De meeste rederijen laten hun schepen starten in Dubai of in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zijn handige havens die vanuit Amsterdam zeer goed te bereiken zijn. Ook bieden rederijen Doha (in Qatar) aan als inschepingshaven.

6. Vliegen naar het Midden-Oosten

Er zijn talloze vliegmaatschappijen die naar Dubai of Abu Dhabi vliegen. Je kunt zelf een retourticket boeken vanaf de €400-€450. Soms is het echter handiger en voordeliger om bij de rederij of reisbureau een ticket te boeken. Dit kan je zo €200 euro schelen. Je bent dan altijd verzekerd van een tijdige vlucht én transfer.

Mocht er iets mis gaan bij je zelf geboekte vlucht, dan ben je zélf verantwoordelijk voor het regelen van een alternatief.

De vliegtijd bedraagt 6 uur en 40 minuten naar Dubai.

7. Kies een repositioning cruise

Tip! Wil je net even wat meer zien dan alleen het Midden-Oosten, dan zijn de zogenaamde repositioning cruises erg leuk. Dit zijn de langere cruises waarbij de cruiseschepen vaak vanuit de Middellandse Zee naar het Midden-Oosten toe varen (of andersom). Je bent wat langer onderweg en er heerst over het algemeen een relaxte sfeer aan boord.

Bekijk hier alle cruises in het Midden-Oosten>>

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger