Cruisereiziger
Reisverslag

Reportage: Met de Rotterdam naar Noorwegen – dag 1

Miriam cruiste op uitnodiging mee op de Rotterdam van Holland America Line. De 8-daagse cruise vertrok vanuit Amsterdam en ging naar Eidfjord, Alesund, Geiranger en Bergen. In dit eerste deel van de reportage de inscheping, kennismaken met de hut en veiligheidsmaatregelen aan boord op dag 1.

Welkom in Amsterdam

Na een paar uurtjes inpakken, staan we om 14:00 uur klaar in Amsterdam voor de Rotterdam! Nadat het schip vorig jaar oktober vanuit Amsterdam haar eerste, transatlantische cruise maakte, is het op 1 mei tijd voor de eerste cruise vanuit Amsterdam naar de Noorse Fjorden! Het is een geliefde afvaart, want ik hoor dat zo’n 2400 mensen deze cruise meegaan. De cruiseterminal van Amsterdam heeft in twee jaar niet deze mensen aantallen gezien, maar alles gaat zeer gestructureerd.

Eerst geven we de koffers af op de begane grond, waarna we met de roltrap naar boven gaan voor de controle van onze gezondheidsdocumenten en incheck. In geval van Holland America Line betekent dat je gevaccineerd bent én bovendien moet kunnen aantonen dat je negatief getest ben. Op moment van inscheping gold voor ons 1 dag van te voren, maar dit kan snel veranderen, dus hou je zelf goed op de hoogte ( -> de laatste stand van zaken bij HAL lees je hier: https://bit.ly/3FAfy72 ). Mocht het testen overigens niet gelukt zijn om een of andere reden, dan heb je in de terminal ook nog de mogelijkheid om je te laten testen. De daadwerkelijke incheck gaat overigens contactloos, door middel van gezichtsherkenning! Tenminste als je in de rederij-app op je telefoon/tablet, de Navigator, eerder je foto hebt geupload.

Aan boord!

Tijdens de incheck in de terminal is het nog verplicht om een mondkapje te dragen, maar aan boord hoeft dat niet meer! Alleen bij drukke gelegenheden geeft Holland America Line aan dat het gewenst of verplicht is. Daarnaast staan op veel plekken hygiëne palen waar je je handen onder kunt houden voor desinfectiemiddel. Deze ken ik al van eerdere cruises, maar nu zie je dat er aanmerkelijk meer plekken zijn bij gekomen, zoals bijvoorbeeld wanneer je de liften uitloopt.

Het is drie uur als we de hut in gaan: nummer 6048 op dek 6, een balkonhut voor 3 personen waarbij de derde persoon op het in de avond uitgeklapte bedbankje zal slapen. De boordkaarten vind je overigens in je postvakje (achter het hutnummer bordje). Groot is onze verbazing als de koffers al in de hut staan!

Vanwege de mei-vakantie reis ik samen met mijn eigen moeder en zoontje, de kleine Cruisereiziger die inmiddels 7 is. Hij is één van de 80 kinderen aan boord. Wij maken er dus een multi-generatie cruise van!

De reddingsoefening verloopt in ons eigen tempo: we kijken op de tv een video en lopen daarna naar ons verzamelpunt. In ons geval bij de Rolling Stone Rock Room om onze boordkaarten te scannen.

De eerste avond

De inschepingsdag staat in het teken van het schip wat beter leren kennen. Via de app kan ik zien welke restaurants wanneer open zijn en maak ik diezelfde middag nog excursie reserveringen. Deze had ik ook overigens ook al thuis kunnen boeken. De restaurant reserveringen doe ik bij de desk op dek 3, dat gaat toch net even wat makkelijker. Wat ik in ieder geval erg fijn vond, was het A4-tje in onze hut waar duidelijk op stond hoe ik contact kon maken met het internet.

Om 18:00 uur vertrekken we! Het was even wachten omdat we er nog een tankerschip bezig was. Door deze vertraging mag cruiseschip Bolette (de ex-Amsterdam) eerst en na onze draai mogen we ook. Marco is deze reis niet mee en staat ons op te wachten op de A’DAM Lookout aan de overkant van het Centraal Station. Het uitzwaaimoment aan de achterkant van het schip vind ik erg bijzonder, omdat er ook mensen ons toezwaaien vanaf de kant.

 

De dames van Tamarind zijn onze gastvrouwen deze avond en wij genieten met volle teugen van de tocht door het Noordzeekanaal richting IJmuiden. Ruru en Lilly van Tamarind zorgen ervoor dat we heerlijk dineren in het Aziatische specialiteitenrestaurant. We kozen voor een aantal gerechten en deden een sharing dinner zodat we van elk gerecht wat konden proeven. Je betaalt 29 dollar per persoon toeslag (excl. 18% servicecharge), kinderen de helft van de prijs.

Rond negen uur zien we dat we in de sluis varen. Centimeter voor centimeter onder een prachtige ondergaande zon. Daarna kiezen we het ruime sop op weg naar Noorwegen.

boek je vakantie bij de ANWB

 Lees ook:

Wil jij ook met de Rotterdam varen? Cruises zijn boekbaar bij:

ANWB Captain Cruise Corendon - Nieuw! CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

3 gedachten over “Reportage: Met de Rotterdam naar Noorwegen – dag 1

 • Hoi

  Een vraagje. Ik lees dat u met een 7 jarige reist. Hoe zijn de Corona regels daarvoor mbt vaccineren en testen?

 • Hoi Linda,

  Ook voor kinderen van 5 jaar en ouder geldt momenteel dat zij gevaccineerd moeten zijn en een negatieve test moeten kunnen overleggen. Lees alle regels hier na: https://bit.ly/3FAfy72

  Groet, Miriam

 • Dank je voor je snelle reactie!

  Vriendelijke groet

  Linda

Reacties zijn gesloten.