Cruisereiziger
KunstOntspanning

Kunstcollectie van $4,1 miljoen aan boord van Rotterdam

De kunstcollectie met meer dan 2500 items van Holland America Line’s gloednieuwe cruiseschip Rotterdam heeft een waarde van meer dan $4,1 miljoen. De collectie is samengesteld door het in Oslo gevestigde YSA Design en het in Londen gevestigde ArtLink, die samenwerkten met het veelgeprezen hospitality-designatelier Tihany Design. Het resultaat is een museum op zee met 2.645 stukken van diverse werken. Zij variëren in waarde van $500 tot $ 620.000, dat zich uitstrekt over de dekken, openbare ruimtes en passagiershutten.

Meer dan 37 nationaliteiten worden vertegenwoordigd door de kunstenaars, met het grootste aantal bijdragen uit Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Veel van de stukken zijn gericht op entertainment, met thema’s als muziek, dans en beweging, waarbij het scheepsverhaal van een “nieuw geluid van cruisen” in de kunst wordt verweven. De werken zijn in vele gedaanten te zien, waaronder fotografie, schilderkunst, mixed media, illustratie, prenten en beeldhouwkunst.

Holland America Line’s geschiedenis vindt een thuis op Rotterdam

De nieuwste Rotterdam van Holland America Line is het zevende schip in de vloot dat de naam draagt, en enkele eerdere kunstwerken uit Rotterdam VI, die het bedrijf in 2020 verlieten, hebben een nieuw thuis gevonden op de nieuwbouw. Acht historische schilderijen hangen nu op Rotterdam, waaronder afbeeldingen van Rotterdam I, Rotterdam II, Rotterdam III, Rotterdam IV en Rotterdam V. Het schip herbergt ook drie eerdere Rotterdamse scheepsmodellen en de bel uit Rotterdam VI is te vinden in de Crow’s Nest.

Leuke weetjes, cijfers en hoogtepunten over de kunstcollectie:

 • Het grootste en duurste stuk is “Harps”, een roestvrijstalen sculptuur van 7,5 ton in het Atrium dat drie dekken beslaat. Met dynamische kleurveranderende spotverlichting en een spiegelplafond vormt het werk een opvallend brandpunt aan boord. “Harps” is geproduceerd en ontworpen door ArtLink, gebaseerd op een concept van Tihany Design. Geschatte waarde ligt rond de $620.000.
 • De kleinste werken zijn van Betty Pepper, die boeken gebruikt en ingewikkelde details en scènes van oude kaarten toevoegt. Ze zijn te zien in het voorste trappenhuis tussen dek 7 en 8.
 • Elk van de trappenhuizen heeft een thema dat van boven naar beneden reikt. Het thema van de voorste trap is architectuur, de midscheepse trap is muziek en de achterste trap is zoölogie.
 • De oudste kunstenaar is Baron Wolman (overleden), geboren in 1937. De Amerikaan was van 1967 tot eind 1970 de belangrijkste fotograaf voor het tijdschrift Rolling Stone. Hij werd gerekend tot de elite van de 20e eeuw en de meest verzamelbare fotografen.
 • De jongste kunstenaar is Leva Berlande. De 31-jarige opkomende kunstenaar is een student uit Letland en heeft een schilderij in de Neptune Lounge.
 • Net als bij Rudi’s Sel de Mer op de Nieuw Statendam, creëerde de zoon van meesterkok Rudi Sodamin en opkomende kunstenaar Magnus Sodamin een visueel stimulerende muurschildering die de muur siert in het gelijknamige specialiteitenrestaurant van zijn vader. Het werk, genaamd “Oceans Feast”, is 23 voet lang en 3,6 voet lang.
 • De Italiaanse kunstenaar Federico Picci brengt gespreksstarters die op magische wijze aansluiten bij het ontwerp van het schip. Zijn foto’s leggen vast hoe muziek eruit zou zien als we er niet alleen naar konden luisteren, maar het ook konden zien. In één afbeelding zweven ballonnen uit een piano, die de vluchtigheid vertegenwoordigen van iets dat in de lucht verdampt terwijl het wordt gecreëerd, zoals het element geluid.
 • Een van de meest opvallende en dure stukken is een oogverblindende, verlichte kristallen “sleutel” (solsleutel) gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Hans van Bentem voor dek 3, midscheeps. Het stuk heeft een waarde van $27.000.
 • Beschouwd als een van de meest avant-gardistische stukken in de collectie is een glasvezelsculptuur van een otter in de achterste trappenhal op dek 9 door de Spaanse kunstenaar Okuda San Miguel. San Miguel staat bekend om zijn kenmerkende stijl van kleurrijke geometrische patronen die dieren, schedels, religieuze iconografie en menselijke figuren uitbeelden.
 • Eén van de meest waardevolle werken is een stuk met gemengde technieken op canvas in de voorste trappenhuislobby op dek 8 van Mehdi Ghadyanloo, een Iraanse kunstenaar, schilder en muralist die bekend staat om zijn gigantische muurschilderingen in trompe-l’oeil-stijl. Ghadyanloo had onlangs solotentoonstellingen in de galerieën van Almine Rech in Parijs en Brussel.

 • Yongsun Jang, uit de Republiek Korea, last dwarsdoorsneden van roestvrijstalen buizen om clusters van “cellen” te vormen. Hij voegt het allemaal samen om verschillende organische wezens te maken. Voor Rotterdam maakte hij cello- en panfluitsculpturen voor de B.B. King’s Blues Club/Lincoln Center Stage-ruimte.
 • Het levendige werk van Lisa Krannichfield is te zien in het specialiteitenrestaurant Club Orange. Haar stukken versmelten de grens tussen mannelijk en vrouwelijk en onderzoeken wat het betekent om modieus te zijn en een statement te maken.

 Lees ook:

Wil jij ook met de Rotterdam varen? Cruises zijn boekbaar bij:

ANWB Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI Zeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger