Cruisereiziger
Bestemmingen

Door de Noorse Fjorden met kapitein Bas van Dreumel

Tijdens de allereerste Noorse Fjordencruise van de Rotterdam mag ik tijdens de laatste zeedag in gesprek met Bas van Dreumel, kapitein van de nieuwe Rotterdam. Met op de achtergrond het schilderij van de Rotterdam 6, praten we over deze cruise en zijn loopbaan.

Aan het roer van de Rotterdam deze komende 3 maanden staat Bas van Dreumel. Op de eerste dag van mijn Noorse Fjorden cruise, op 1 mei, scheepte hij in op de Rotterdam om de andere kapitein, Werner Timmers, af te lossen. Samen met Werner Timmers vormt hij het kapiteinsduo op dit schip dat elkaar om de 3 maanden aflost.

Het waren twee roerige jaren voor kapitein Van Dreumel omdat hij ook in de eerste maanden van de COVID pandemie met de Rotterdam de Zaandam moest bijspringen. Maar eerst terug naar de Rotterdam die vorig jaar haar eerste cruise maakte. “Ik had de eer op 20 oktober om met het schip uit te varen, met de eerste passagiers,” aldus Bas van Dreumel. “Kapitein Werner Timmers heeft het schip op de werf begeleid en daarna naar Nederland gebracht”.  De overige staf officieren wisselen uiteraard ook, maar niet allemaal op hetzelfde moment omdat anders de kennis in één keer verloren zou gaan. “Ze [de rederij) proberen een klein verloop te regelen. Morgen komt een nieuwe staff kapitein aan boord en ook een andere hoofdwerktuigkundige neemt het stokje over.”

Noorwegen

In Noorwegen is alles zeer goed geregeld. Zo moet ieder schip zich via het Noorse SafeSeaNet kenbaar maken. Dat is het nationale scheepsrapportagesysteem. “Via het internet geven we alle aankomst en vertrektijden door, boeken we loodsen en geven we informatie door over afval afgave en water inname. Alles is onder loodsaanwijzing.” Eén van de opmerkelijkste momenten tijdens deze cruise was na vertrek uit Ålesund waar we de zee op gingen, terwijl Geiranger vrij dichtbij lag. Helaas was er pech dat de golven en wind ervoor zorgden dat we ‘s nachts heerlijk konden wiegen in onze hut 😉

Bas van Dreumel verklaart dat dit moest vanwege diverse redenen: “We moesten veel factoren in ogenschouw nemen; we moesten water maken voor alle passagiers én water in de ballasttanks innemen omdat we inmiddels minder brandstof aan boord hadden.” Zo komt een schip namelijk weer dieper in het water te liggen. Deze ‘marine operations’ moeten nu eenmaal op gezette tijden gebeuren. In een fjord, waarvan Noorwegen er veel van heeft, mogen deze taken niet uitgevoerd worden.

Moeilijke vaargebieden?

Op de vraag wat nu de lastige vaargebieden zijn, is Bas van Dreumel helder: “Je staat eigenlijk 24 uur per dag paraat, want de natuur kan grillig zijn. Over het algemeen is er niet een bepaald lastig stuk, maar het varen in de Fjorden is extra gevaarlijk omdat er minder ruimte is.” De kapitein had op de ochtend van het interview ook zijn reisvoorbereiding gedaan voor de aankomst in Amsterdam: “Er vindt reisvoorbereiding plaats met het nautisch, technisch en hotelteam waar alle punten worden besproken en mogelijke beperkingen die zich voor kunnen doen. Het is goed dat we deze weg ingeslagen zijn, want het is een mooie verbetering in vergelijking met 25 jaar geleden. Iedereen is nauw betrokken bij beslissingen, ook een leerling mag wat zijn/haar opmerkingen inbrengen.”

De mooiste bestemmingen vindt Van Dreumel Geiranger en Hellesylt: “Die laatste heb ik destijds op de kaart gezet met de vorige Rotterdam. We konden niet naar de Noordkaap door een zee van 14 meter. Doordat alle havens bezet waren, heb ik uiteindelijk een haven om de hoek van Geiranger, in Hellesylt, geregeld. Noorwegen is geweldig!” De Rotterdam bezoekt deze zomer met Van Dreumel ook Hellesylt, op de 8-daagse Noorse Legenden cruise van 17 juli 2022.

10 jaar kapitein

Van Dreumel is nu 10 jaar kapitein, sinds 2012: “Ik heb nu meer van de wereld gezien dan in mijn jonge jaren, toen we eigenlijk veel in Alaska en het Caribisch gebied voeren.” Destijds is hij begonnen als kapitein op de Noordam in de Middellandse Zee, en daarna op de Veendam naar Zuid-Amerika. “Het mooiste is dat ik geluk heb gehad om met goede mensen te varen. Een oud of nieuw schip is geen enkel probleem. Zo heb ik op de oude Rotterdam en daarvoor de Maasdam geweldig gevaren.” Ieder schip voelt anders aan, zelfs schepen uit dezelfde klasse: “Hiervoor heb ik op de Nieuw Statendam gevaren, maar de Rotterdam is net wat sneller qua vermogen.”

Bemanning thuisbrengen

Het meest indrukwekkende is zonder twijfel de COVID tijd geweest: “Toen heb ik moeten relativeren. Het grote omschakelpunt voor mij was, dat ik mijn bemanning toen thuis heb mogen brengen in Azië met de Rotterdam.” Oorspronkelijk zou de Rotterdam 6 een rescue-missie uitvoeren en medicamenten brengen naar de Zaandam, waar een COVID uitbraak was in het begin van de COVID periode. “We vertrokken uit Puerto Vallarta met voedsel, brandstof om met de Rotterdam de Zaandam te bevoorraden, maar dat werd uiteindelijk een halve wereldreis om de bemanning thuis te brengen.” In die tijd bracht Van Dreumel 6 maanden op het schip door, totdat het punt kwam dat de rederij besloot de Rotterdam te verkopen halverwege juli 2020. De Rotterdam ging toen terug naar Europa met een laatste afscheid op 10 augustus 2020 in Rotterdam.

Naast relativeren ook dromen

Een laatste droom heeft Van Dreumel als de mogelijkheid zich ooit voordoet: het op de brug staan van de Queen Mary 2. Verder hoopt hij nog jaren bij deze mooie rederij te kunnen blijven varen.

In mei, juni en juli 2022 kom je Van Dreumel tegen op de Rotterdam als ze onder andere naar de Noorse Fjorden vaart.

 Lees ook:

Wil jij ook met de Rotterdam varen? Cruises zijn boekbaar bij:

ANWB Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI Zeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

3 gedachten over “Door de Noorse Fjorden met kapitein Bas van Dreumel

  • Bij Holland America Line en veel andere rederijen hoeft dit zeker niet meer! (Het mag wel als je dat zelf wilt overigens),

    Groet, Miriam

    • Nou wij zijn gisteren terug gekomen uit de fjorden . Zeiden ze tegen ons ook maar mondkapje verplicht hoor

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger