(Update) Zaandam: 4 overleden cruisepassagiers en overplaatsing gasten naar de Rotterdam

Update 2 april 18:55 uur:

Volgens Amerikaanse bronnen en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de Zaandam en de Rotterdam beide toestemming om donderdagmiddag (lokale tijd, 6 uur tijdsverschil) in Port Everglades (Fort Lauderdale) aan te meren. De havensite van Port Everglades geeft aan dat de Zaandam om kwart voor 4 half 5 zal vastmaken, de Rotterdam om kwart over 4 5 uur. Dit is om kwart voor 9 bevestigd door de burgemeester van Port Everglades.

Update 2 april:

De rederij ligt met haar twee schepen nu voor de kust Florida en heeft alle maatregelen getroffen om de gasten veilig naar huis te krijgen. 

 • Gasten zonder symptomen gaan per bus (met mondkapjes) naar het vliegveld en gaan met gecharterde vliegtuigen naar huis
 • 45 gasten met milde griepklachten blijven aan boord totdat zij beter zijn. 
 • Voor minder dan 10 gasten is onmiddellijke medische verzorging nodig aan de wal. De rederij heeft een ziekenhuis gevonden die deze patiënten wil opnemen voor behandeling.

Update 1 april:

Beide schepen zijn door het Panamakanaal heen gegaan. De geplande eindbestemming, Miami, wordt steeds onzekerder. De gouverneur van de staat Florida wil namelijk niet dat besmette passagiers in Miami ontschepen.

President Trump is inmiddels in gesprek met de betreffende gouverneur, eDeSantis.

Aan boord van de Zaandam zijn 76 gasten en 117 crew momenteel ziek. Daaronder zijn 8 zieken positief getest op het Corona virus. In totaal zijn er 808 gasten en 583 crew op de Rotterdam. Op de Zaandam zijn 442 gasten en 603 personeelsleden.

Holland America Line heeft bevestigd dat vier gasten aan boord van de Zaandam zijn overleden. De rederij betuigt haar medeleven.

De Zaandam is al sinds 14 maart onderweg vanuit Valparaiso (Chili) richting Noord-Amerika met zieken aan boord. In Chili zou de cruise volgens plan beëindigd worden, maar mocht niemand ontschepen. De Zaandam voer daarop door zonder ergens aan te meren, omdat het nergens toegestaan werd. Vandaar dat cruiseschip de Rotterdam (zonder passagiers, maar met 611 crew en brandambassador Seth Wayne) het schip tegemoet is gevaren om hulp te bieden. De Rotterdam ontmoette de Zaandam op 26 maart om half 8 ‘s avonds en bracht nodige voorraden, extra medisch personeel en medische spullen.

Verplaatsing van gasten

Op de Zaandam moeten passagiers sinds 22 maart in hun hut verblijven nadat de eerste gasten zich gemeld hadden met griepklachten. Uiteindelijk bleek dat 2 cruisereizigers positief testten op het Coronavirus. Momenteel hebben 53 gasten (4%) en 85 personeelsleden (14%) zich gemeld bij het medisch centrum aan boord met griepachtige klachten. Er zijn 1.243 ( ca. 20 Nederlandse) gasten en 586 crew aan boord. Het medisch centrum is bemand met 4 doktoren en 4 verpleegkundigen.

Het plan is om gasten die in een binnenhut verblijven over te brengen naar de Rotterdam. Deze gasten krijgen wel een gezondheidsscreening om te zien of zij geen Corona bij zich dragen. Daarna mogen gasten die ouder zijn dan 70 over naar de Rotterdam. Daar zijn 2 doktoren en vier verpleegkundigen aan boord. Deze overplaatsing geldt niet voor gasten die al in isolatie zitten vanwege griepklachten, of die tot de naasten behoren van de zieken.

Op de Rotterdam moeten passagiers eveneens in hun hut blijven tot de aankomst van beide schepen in Fort Lauderdale, Florida. De rederij wacht daarvoor nog steeds op toestemming van de autoriteiten van Panama om het Panamakanaal door te varen. Eerder werd een datum genoemd van 30 maart.

President Orlando Ashford sprak de cruisepassagiers toe:

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

3 thoughts on “(Update) Zaandam: 4 overleden cruisepassagiers en overplaatsing gasten naar de Rotterdam

 • 29 maart 2020 om 08:28
  Permalink

  Goedemorgen Miriam,
  Ondanks dat de Corona mijn inziens te veel negatieve aandacht krijgt zal ik als de tijd het weer toestaat beslist wéér een en meerdere cruises gaan maken daar dit voor ons de meest fantastische wijze van vakantie en ontspanning is, wij zijn ervaren cruise passagiers en willen niet anders.
  Hopende dat het virus spoedig zal worden vernietigd wensen wij u en alle rederijen het aller beste en een spoedig tot ziens toe.

  Groeten.
  Mr. John C. van Valkenstein,
  Kolonel b.d.

 • 29 maart 2020 om 09:04
  Permalink

  Fijn dat jullie het nieuws steeds geven, er is ook slecht nieuws bij. Maar fijn dit uit een goede bron te vernemen en geen fabels due een eigen leven gaan lijden !!!
  Veel sterkte in deze moeilijke tijd

 • 29 maart 2020 om 10:15
  Permalink

  Ik lees iedere Zondag het Cruise nieuws want ik wil op de hoogte blijven van alles.
  3 Weken geleden onze 15 de Cruise gemaakt naar de Emiraten en waren net op tijd terug.
  Veel succes met jullie rubrieken in deze moeilijke tijd.

Reacties zijn gesloten.