Cruisereiziger
Reisverslag

10 dingen die ik geweldig vond aan boord van de nieuwe Sun Princess

Recent kreeg ik (Marco) de kans om 5 dagen mee te varen met het gloednieuwe cruiseschip van Princess Cruises, Sun Princess, in de Middellandse Zee. Het nieuwe vlaggenschip van de Amerikaanse cruisemaatschappij maakte eind februari haar debuut. Het is het grootste cruiseschip dat ooit gebouwd is in Italië door Fincantieri (175.500 brutoton). Het biedt plek aan maar liefst 4.500 passagiers.

Voor mij was het pas de tweede keer dat ik met Princess Cruises voer. Na een korte trip op de Majestic Princess in 2017 was ik zeer benieuwd naar dit eerste grotere en modernere LNG schip in de Sphere-klasse. Hierbij, in willekeurige volgorde, 10 dingen die ik geweldig vond aan boord van de Sun Princess.

1. The Dome

Ik begin helemaal bovenaan aan de voorzijde van het schip, waar The Dome zich bevindt op dek 17, 18 en 19. The Dome is een multifunctionele lounge met een indrukwekkende glazen koepel. Het bestaat uit 3 niveau’s. Als inspiratie dienden de terrassen van het Griekse eiland Santorini, 1 van de bestemmingen tijdens dit inaugurele jaar van de Sun.

In deze moderne ruimte zal de Canadese circusgroep Cirque Eloize haar kunsten gaan vertonen. Het gaat om 3 verschillende voorstellingen die speciaal voor The Dome zijn gecreëerd. Tijdens mijn verblijf waren de artiesten nog bezig aan de laatste voorbereidingen, dus kon ik ze helaas niet live aan het werk zien. Het belooft echter een waar spektakel.

The Dome beschikt tevens over een (klein) zwembad met een binnen- en een buitengedeelte (je kan van buiten naar binnen zwemmen!) en heel veel lekkere luxe ligbedden. Een ideale spot dus voor alle weersomstandigheden en, mede vanwege het prachtige uitzicht/licht, één van mijn favoriete plekken op de Sun. Ik verwacht dat dit een zeer populaire locatie wordt op zeedagen met slecht weer. Het is dan ook aan te raden om er vroeg bij te zijn, want er is slechts capaciteit voor 250 passagiers.

2. The Piazza

Ik houd van mooie atriums en dan zit je bij Princess Cruises eigenlijk altijd goed, zo ook op de Sun Princess. The Piazza is een prachtige binnenkomer als je aan boord stapt. Het is een nieuwe versie van het traditionele atrium, letterlijk en figuurlijk het middelpunt van het schip.

Het klassieke atrium concept van Princess dateert alweer van 2006, toen het debuteerde op de Crown Princess. Het is sindsdien een oase van rust met comfortabele zitjes, waterpartijen en The International Café en glazen liften nabij. Dat is allemaal anders op de Sun. Het strijkorkest en de pianist hebben plaatsgemaakt voor energieke muziek en activiteiten, van Zumba-lessen en jaren ‘80 feestjes tot spelshows en optredens.
he Piazza beslaat 3 verdiepingen (dek 7, 8 en 9) en is omgeven door metershoge ramen waardoor je overal kan genieten van het uitzicht. In het midden van The Piazza staat een indrukwekkend LED-scherm voor entertainment. Door de ronde ‘tribunes’ heb je ook overal fijn zicht. Het nieuwe modernere concept lijkt een hit, gezien de bedrijvigheid en drukte de gehele dag door tijdens mijn cruise.

3. The Eatery

The Eatery is het ‘buffet’restaurant op de Sun Princess aan de achterzijde van dek 9, naast The Piazza. Dit is een wijziging ten opzichte van de traditionele locatie bij het zwembaddek. In mijn ogen is de nieuwe plek een logischere locatie aangezien het dichter bij het ‘hart’ van het schip ligt. Er is grote variatie aan eten beschikbaar voor het ontbijt, lunch en diner waaronder o.a. Aziatische, Mexicaanse en Indiase gerechten naast de meer standaard Amerikaanse gerechten.

In The Eatery pak je niet zelf je eten. Je geeft aan het personeel achter de balie aan wat je graag wilt hebben en zij geven het aan of in bepaalde gevallen wordt het gerecht ter plekke voor je klaargemaakt. Zo werd voor mijn ogen een heerlijke pasta vers bereid door de één van de koks. Ik houd ervan, niet alleen vanwege de persoonlijke service, maar ook met het oog op de hygiëne. Ik was positief verrast dat dit tijdens mijn cruise althans niet leidde tot lange rijen.

Helemaal achterin het eetgedeelte wordt The Eatery ‘s avonds omgetoverd tot twee specialiteitenrestaurants, The Catch en The Butcher’s Block. Voor ontbijt en lunch biedt het echter hetzelfde eten als de rest van het buffet. Het voordeel is dat veel passagiers dit niet weten en het er dus een stuk rustiger is. Ik vond er altijd wel een plekje als het tijdens zeedagen erg druk was in The Eatery. Een andere uitwijkmogelijkheid, als het weer het toelaat, is The Promenade, het buitengedeelte aan weerszijden met extra zitplaatsen.

Een misser in The Eatery is het gebrek aan zelfbedienings drankautomaten. Princess Cruises lijkt dit zelf ook snel te hebben ingezien en tijdens mijn cruise waren er al provisorisch plekken ingericht waar je koffie, thee en limonade uit kannen kon pakken. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat deze standaard faciliteiten alsnog permanent worden geïnstalleerd.

4. Eten

De Sun Princess heeft een grote variëteit aan diner opties aan boord (29!), zowel die bij de prijs zijn inbegrepen als waarvoor een extra toeslag wordt gevraagd. Voor enkele is Princess een samenwerking aangegaan met beroemde chef-koks. Tijdens mijn cruise heb ik de kans gehad om van het diverse aanbod te proeven. Ik ben heel positief over de kwaliteit en de presentatie van het eten.

Van het ontbijt in het hoofdrestaurant Horizons Dining Room, de taco’s bij het zwembad, de vers bereidde spaghetti in het foodcourt The Eatery tot het pubfood in O’Malleys, het smaakte allemaal uitstekend. Ik genoot in het bijzonder van mijn ervaring in het nieuwe specialiteitenrestaurant The Butchers Block van ‘s werelds beroemdste slager Dario Cecchini. Het is een nieuw familiestijl concept waarbij iedereen na een persoonlijk welkom tegelijkertijd (en bij voorkeur samen) aan tafel gaat om samen te genieten van 7 gangen. Met mijn nieuwe Amerikaanse vrienden zagen we hoe de diverse soorten vlees voor onze ogen werden gesneden en bereid. Een feestje voor vleesliefhebbers.

Ik ben niet de enige die zo enthousiast was over het eten. Ook mijn medepassagiers, waaronder trouwe Nederlandse volgers van onze website (superleuk!), waren erover te spreken. Volgens vaste Princess cruisereizigers is het zelfs verreweg het beste eten in de vloot!

Vermeldenswaardig is nog het nieuwe eetconcept in het hoofdrestaurant Horizons Dining Room op dek 6, 7 en 8. Degenen die traditioneel willen dineren tijdens hun cruise kunnen dat op dek 6 en 7 doen. Dek 6 is voor vaste tijden (vroeg en laat) en dek 7 voor dineren wanneer je maar wilt. Dek 8 is gereserveerd voor ‘Americana Diner’ d.w.z. een informeel gedeelte waar je terecht kunt als je niet lang wilt tafelen bijvoorbeeld na een lange dag in de haven. Er worden voornamelijk kleine gerechten aangeboden. Dit concept blijkt al dermate succesvol dat Princess dit verder gaat uitrollen over de rest van de vloot. Klik hier voor meer informatie daarover.

5. Hutten

Ik verbleef op de Sun Princess in een (deluxe) balkonhut op dek 15, hut 15532 om precies te zijn. Het is één van de 2.150 hutten aan boord, verdeeld over 10 dekken. Het heeft daarmee veruit de grootste capaciteit van alle 16 schepen in de vloot. Met 32 verschillende hutcategorieën is er een enorme keuze aan accommodaties. Grofweg bestaat de keuze uit binnenhutten, (premium) buitenhutten, (deluxe) balkonhutten, (cabana) mini suites en (signature) suites die variëren in ruimte, luxe en beschikbare voorzieningen.
Het nieuwe hut design en lay-out bevalt me goed. De hut is ruim en modern met lichte, zachte tinten. Het heeft een comfortabele sofa, veel opbergruimte en een fijne douche. Extra aandacht verdient het Princess Luxury Bed, speciaal ontworpen voor Princess. Wat een genot om hierin te slapen! Ik merkte nauwelijks iets van de zeegang. De usb-contacten naast het bed zijn ook ideaal.

Wil je meer detailinformatie, inclusief foto’s en impressies, over alle hutcategorieën, waaronder enkele nieuwe concepten, dan verwijs ik je door naar mijn aparte, uitgebreide reportage over de hutten.

6. Princess Medallion

Op de Sun Princess gaat veel digitaal. Zo is de traditionele cruise card al enige tijd overboord gegooid door de rederij. Je doet nu alles met een Princess Medallion. De medaille is zo groot als een muntstuk en kan je meedragen, bijvoorbeeld als ‘sieraad’ om de pols, nek of in je broekzak. In de medaille zit een chip die met sensoren over het heel schip contact heeft. Hierdoor kan de rederij gepersonaliseerde diensten aanbieden en dat werkt….wonderbaarlijk goed.

Mijn zilveren (kleur afhankelijk van je cruiseverleden bij Princess) medaille zorgde o.a. voor een snellere (contactloze) incheck, het vinden van bekenden en locaties aan boord (als een soort gps), voor betalingen in de shops en mijn middagsnack werd zelfs tot bij mijn loungebedje op het achterdek bezorgd.  Ik geef toe, het was in het begin even wennen. Na enkele dagen stond ik er nog steeds van te kijken dat de deur van mijn hut automatisch open ging als ik aan kwam lopen. Best handig als je je handen vol hebt (met eten…). Wat mij betreft mag Carnival Corporation dit ook gaan doorvoeren bij haar andere cruisemerken zoals Holland America Line.

7. Zwembaden

Ik had het tijdens mijn cruise behoorlijk getroffen met het weer. Met een temperatuur van bijna 20 graden was het ‘s middags prima weer om na een uitstapje te relaxen op een ligstoel bij het zwembad met een cocktail, te gaan zwemmen of in het bubbelbad te stappen.

Er zijn meerdere locaties op de Sun waar je kan afkoelen in het water. Op het centrale Lido dek (dek 17) bevinden zich de 2 behoorlijk grote hoofdzwembaden omgeven door 4 bubbelbaden. Er is een groot scherm waar zowel overdag als ‘s avonds films worden vertoond (‘Movies under the Stars’). Deze kan je met een dekentje kijken op de comfortabele ligstoelen of zelfs vanuit het zwembad dat tot laat nog open is. Deze films behoren tot een grote collectie films die je ook gratis kan zien in je hut. Ik word daar heel blij van.

Verder beschikt The Dome, zoals eerder genoemd, over een zwembad met een binnen- en buitengedeelte en (buiten) 2 bubbelbaden. Daarnaast is er een infinity pool op het achterdek (op het Wake View Terrace) met prachtig uitzicht en ten slotte bevat ook The Sanctuary, een luxe zonnedek voor volwassenen (tegen toeslag) op dek 18, een zwembad en 2 bubbelbaden.

8. Wake View Terrace

Wat is er mooier dan zonsondergang op zee? De Sun Princess heeft een ideale spot om daar optimaal van te genieten: het Wake View Terrace aan de achterzijde van het schip. Het terras heeft een ‘South-Beach’ stijl en is uitgerust met comfortabele loungebedden, ligstoelen en zitjes. Een bar zorgt voor de versnaperingen terwijl jij de zon ziet ondergaan. Dat kan zelfs vanuit de bubbelbaden naast de infinity pool.

Opvallend is dat het er vaak niet druk is en dat komt waarschijnlijk omdat het niet super goed bereikbaar is. Je moet helemaal door de Horizons Dining Room om er te komen of de trappen naar beneden te nemen aan weerszijden van dek 9. Een andere mogelijkheid is om de liften met glazen wanden te pakken op hoger gelegen dekken. Deze geven gelijk een prachtig uitzicht op het kielzog van de Sun.

Wat bijna niemand weet is dat op dek 14, 15 en 16 ‘aft’-zijde je via een deur aan weerszijden op een vrij toegankelijk balkon komt met het beste uitzicht van het schip, op het Wake View Terrace, op het kielzog en (als je geluk hebt) een oranje hemel. Ik heb er meerdere avonden in mijn eentje gestaan om te genieten van de zonsondergang.

9. Spellbound

Helaas was veel entertainment zoals de nieuwe (productie)shows in het theater, Princess Arena, en The Dome tijdens mijn verblijf nog niet beschikbaar. Ook de lang verwachte, nieuwe ‘Extraordinary Experience’ Spellbound werd pas net na mijn vertrek opgestart. In samenwerking met Magic Castle uit Hollywood worden in meerdere kamers de wereld van magie en de kunst van mixologie samengebracht.

Ondanks dat ik Spellbound niet zelf heb kunnen meemaken heb ik wel een kijkje mogen nemen in de prachtige gedecoreerde ruimtes en enkele bijzondere cocktails gezien die er worden geserveerd. Het belooft een unieke ‘Victoriaanse’ ervaring met ‘close-up’ magie van goochelaars, verrassingen in themakamers en theatrale cocktails. Onderdeel van de belevenis is een uitgebreid diner. Spellbound is te bereiken via een ‘geheime’ zwarte deur.

Ik heb begrepen dat Spellbound zeer populair is onder de passagiers. Aangezien de plaatsen beperkt zijn is het dus zaak om goed in de gaten te houden wanneer je hiervoor kan reserveren en dan snel toe te slaan om niet de boot te missen. Belangrijk om te weten is dat Princess een extra toeslag vraagt van 149 dollar (!) per persoon. Hier is wel het speciale diner bij inbegrepen. De dresscode voor Spellbound is ‘Cocktailkleding’.

10. Bemanning

Zoals op elk cruiseschip is het succes en de kwaliteit afhankelijk van de professionaliteit en service van de bemanningsleden. Princess Cruises heeft haar beste personeel vrijgespeeld voor haar nieuwe vlaggenschip en dat is aan boord te merken. Na een lange voorbereidingsperiode kon de bemanning, onder leiding van de Schotse kapitein Craig Street en de energieke Cruise Director Corinne Steel niet wachten om ‘hun’ schip met liefde te tonen aan de passagiers. Dat doen ze over het gehele schip met heel veel enthousiasme en plezier, van de hutstewards en de bedienden in de restaurants tot aan de officieren. Dat zorgt voor een hele prettige sfeer aan boord.

Conclusie

Al met al heb ik erg genoten van mijn tijd aan boord van de nieuwe Sun Princess, waarmee Princess Cruises een gehele nieuwe weg inslaat. ‘Exciting and new’, zo repte al het bekende liedje van de populaire televisieserie ‘The Love Boat’ (dat werd opgenomen op een Princess-schip) en nog steeds bij vertrek uit de haven door de scheepshoorn wordt gespeeld. Toch kan ik het me voorstellen dat het voor de trouwe Princess gasten nog flink wennen is. De klassieke touch en enkele vaste tradities zijn omgeturnd in een meer modernere look, nieuwe concepten en meer focus op families.

Lees snel nog meer over de Sun Princess:

Heb jij interesse om te cruisen met Princess Cruises? Bekijk de mogelijkheden en boek bij:
CruiseOnline Cruisereizen Captain Cruise

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Cruisereiziger