Cruisereiziger
BouwReisverslag

Celebrity Apex: de totstandkoming

De Celebrity Apex is het tweede cruiseschip in de revolutionaire Edge klasse van Celebrity Cruises. Het eerste schip, de Celebrity Edge, werd zo goed ontvangen dat de rederij (in totaal) vijf schepen in deze klasse laat bouwen. De Celebrity Apex is nummer twee en vorig jaar al opgeleverd, maar kon vanwege de COVID-19 pandemie niet starten. Sinds een aantal weken vaart de Celebrity Apex vanuit het Griekse Piraeus één-weekse cruises naar onder andere Kroatië en de Griekse eilanden. Miriam vaart mee van 7 tot 14 augustus 2021 op de Celebrity Apex en doet verslag van deze cruise en het nieuwe schip.

Snijden eerste staal

Op 23 juli 2018 zag de Celebrity Apex het levenslicht, toen het eerste stuk staal gesneden werd in scheepswerf Chantiers de l’Atlantique in het Franse Saint Nazaire. Op het ceremonieel stuk staal werden de handtekeningen van de diverse genodigden vastgelegd.

De Celebrity Apex, waarvan Apex ‘hoogtepunt’ betekent, is dus het tweede schip in de Edge klasse van de rederij. Als eerste kwam eind oktober 2019 de Celebrity Edge, als revolutionair modern luxe schip. Na de Celebrity Apex (2020) komt de Celebrity Beyond (verwacht 2022) en daarna nog twee schepen.

Muntceremonie en kiellegging

Op 31 oktober 2018 vond de kiellegging plaats van de Celebrity Apex op de Franse scheepswerf. Tegelijkertijd met de kiellegging werd ook de muntceremonie gevierd, waarbij herdenkingsmunten in een blok staal worden geplaatst.

Tegelijkertijd maakte de rederij bekend dat de Celebrity Apex iets eerder dan verwacht in de vaart zou komen, namelijk in april 2020, nog niet wetende dat COVID-19 roet in het eten zou gooien in deze plannen.

Zeetesten

De Celebrity Apex begon februari 2020 aan haar zeetesten in de Golf van Biskaje. Op 4 februari 2020 vertrok ze voor een proefvaart die 4 dagen in beslag nam. De eerste nautische en technische testen werden succesvol uitgevoerd. Deze testen zouden oorspronkelijk al medio januari 2020 worden uitgevoerd, maar moesten tot twee keer toe worden uitgesteld door stakingen en slechte weersomstandigheden.

Na de zeetesten had de werf nog tot 20 maart, de datum van overdracht, om het schip af te bouwen. We nemen je mee op een hyperlapse tour door het schip:

Overdracht

Voor de eerste keer in de historie werd een nieuw cruiseschip virtueel opgeleverd aan haar opdrachtgever! De rederij verwelkomde eind maart 2020 de Celebrity Apex in haar vloot na een overdracht via een video conference met vertegenwoordigers van de Franse scheepswerf Chantiers de l’Atlantique. Traditiegetrouw gaf de kapitein, in dit geval Dimitris Kafetzis, de opdracht om de Franse en Amerikaanse vlaggen te wisselen, terwijl op de achtergrond het volkslied van elk land speelde.

“Elke oplevering is uniek, net zoals elk schip uniek is. Hoewel de omstandigheden op dit moment vrij uniek zijn, is het passend dat zo’n innovatief schip als Celebrity Apex digitaal wordt opgeleverd”, aldus Lisa Lutoff Perlo, president en CEO van Celebrity Cruises. “Deze dag is net zo betekenisvol omdat ik de toewijding ken van het scheepswerfteam, de bemanning aan boord en ons Celebrity-team dat dit schip tot leven heeft willen brengen. Celebrity Apex is een prachtig schip en ik ben heel trots haar te verwelkomen in onze familie”.

Naar Amerika

De Apex ging pas in oktober 2020 naar Amerika, nadat het de zomer zonder passagiers doorbracht in Europa. Na de transatlantische oversteek kreeg ze een mooi welkom van 5 andere schepen in de vloot. Bij de Bahamas werd ze begroet door zusterschip Celebrity Edge, Celebrity Reflection, Celebrity Equinox, Celebrity Silhouette en Celebrity Summit.

Gereed voor doop?

Al begin maart, maakte CEO van Celebrity Cruises, Lisa Lutoff Perlo, bekend dat de doop op 30 maart 2020 niet door kon gaan. Reshma Saujani zou de doopmoeder worden. Zij is oprichter en CEO van de internationale non-profit organisatie Girls Who Code en auteur van de internationale bestseller ‘Brave, Not Perfect’. Voor haar Edge-klasse schepen selecteert Celebrity Cruises doopmoeders die baanbrekend zijn in hun eigen vakgebied voor mensen over de hele wereld. De eerste Edge-klasse doopmoeder, die de Celebrity Edge doopte in november 2018, was de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Malala Yousafzai. Zij is bekend om haar pleidooi voor educatieve kansen voor meisjes wereldwijd.

De nieuwe doopdatum staat nu op 2 november 2021 in Florida, Fort Lauderdale.

Maidenvoyage

De Celebrity Apex kon pas op zaterdag 19 juni 2021 aan haar maiden voyage, haar eerste cruise met passagiers, beginnen. Het schip maakt deze zomer vanuit Piraeus (Athene) 8-daagse cruises naar verschillende bestemmingen, zoals de Griekse Eilanden en Kroatië. Deze cruises zijn daarmee bovendien een bijzonder moment voor de Amerikaanse cruisemaatschappij want de rederij keert daarmee terug naar haar Griekse roots. Opgericht in 1988 door de familie Chandris uit Griekenland, werd het bedrijf later onderdeel van de Royal Caribbean Group. Celebrity Cruises heeft nog steeds nauwe banden met Griekenland. Zo is 70% van de marineofficieren in de vloot afkomstig uit het land, waaronder meer dan 40 kapiteins en hoofdingenieurs. Zo ook de kapitein van Celebrity Apex, Dimitrios Kafetzis die op de dag van de eerste cruise met passagiers dit mooi verwoordde:

“Vandaag is een zeer trotse dag voor mij en een die ik nooit zal vergeten. Ik keer niet alleen terug naar zee, maar ik doe dat in mijn thuisland en met een ongelooflijke bemanning. Ik ben geboren en getogen hier in Piraeus, op minder dan anderhalve kilometer van onze thuishaven in Athene, en groeide op met dromen over deze kustlijn aan het roer van een schip. Het is echt een eer om kapitein te zijn van het nieuwste vlaggenschip van Celebrity en om onze eerste gasten weer aan boord te verwelkomen”, aldus kapitein Dimitrios Kafetzis.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Celebrity Apex: de totstandkoming

  • Dit artikel doet uw website als informatiebron over hedendaagse cruises en de vele maatschappijen eer aan. Bondig en boeiend samengesteld. Mooie inleiding op een cruiseverslag dat wellicht (ik moet het nog bekijken) zal volgen.
    “Cruisereiziger.nl” wordt met dergelijke inbreng niet alleen een wegwijzer in het rijke, en wel eens overroepen aanbod door de diverse maatschappijen, maar biedt meteen wat achtergrond- en randinformatie over een reiswereld die in zijn recente geschiedenis van hoop en al een halve eeuw een aardige wending heeft gekend.

Reacties zijn gesloten.