Cruisereiziger

De grootste Nederlandse cruisesite met het laatste cruise-nieuws, persoonlijke ervaringen en alles over cruises

Cruisereiziger

Kleine nieuwe cruiseschepen in 2022: expeditieschepen voorop

Kleine nieuwe schepen in 2022:
Expeditieschepen voorop

In 2022 komen meer dan zo’n 30 nieuwe cruiseschepen in de vaart. De focus komt meer te liggen op kleinere expeditieschepen én vaak luxere schepen. Wij zetten voor jou de 18 schepen op een rij voor minder dan 999 passagiers.

Luxe kleine schepen

De kleinere cruiseschepen (<999 passagiers) zijn verschillend van aard, bijvoorbeeld heel luxe jachten of schepen die geschikt voor expeditiecruises.  Veel rederijen zetten in op nieuwe milieuvriendelijke expeditieschepen. De schepen in dit artikel zijn vaak later dan gepland. Velen zouden al in 2021 opgeleverd gaan worden.

Overigens blijft de oplevering ook in 2022 van veel schepen onder voorbehoud in verband met de huidige coronapandemie.

Lees hier alles over de 10 grote schepen voor meer dan 999 passagiers van 2022

1,2 & 3. Ocean Odyssey & Sylvia Earle & Ocean Albatros – Sunstone

De drie schepen van Sunstone, Ocean Odyssey, Sylvia Earle en Ocean Albatros, kenmerken zich allemaal door de X-boeg, voor rustiger varen. Sunstone is eigenaar van de schepen die allen door verschillende rederijen gecharterd gaan worden. De Ocean Odyssey (maart 2022) zal voor Vantage Cruise Line gaan varen.  

De Sylvia Earle komt in maart 2022 (later dan gepland) in de vaart als zusterschip van Greg Mortimer van Aurora Expeditions. Het schip omvat 7 dekken voor slechts 126 passagiers. Aan boord zijn o.a. 15 zodiacs die door middel van maar liefst 4 platforms toegankelijk zijn voor een snelle in- en ontscheping. Je kunt kayaken, duiken, klimmen en ski tochten maken met de materialen die de Greg Mortimer aan boord heeft. Naast de traditionele uitzichtpunten heeft het expeditieschip hydraulische platforms die uitgeschoven kunnen worden. Het schip heeft ijsklasse 1A en is bovendien een duurzaam schip met een emissievermindering van 80%.

De 189-passagier Ocean Albatros (oktober 2022) gaat varen voor Albatros Expeditions in onder andere Antarctica. Met haar 104 meter lengte zijn er 93 suites, onder andere met Frans balkon. Het schip zal een 50% lagere CO2 uitstoot hebben dan traditionele expeditieschepen.

Vraag meer informatie op over deze schepen bij:

Waterproof Cruises & Expeditions

4. Seabourn Venture – Seabourn

Seabourn Venture zal in april 2022 juli 2022 voor de eerste maal gaan varen. Het schip is gebouwd voor diverse omgevingen volgens de PC6 Polar Class-normen en zal moderne hardware en technologie bevatten die de wereldwijde inzet van het schip mogelijk maakt. De Venture heeft twee op maat gemaakte onderzeeërs, 24 Zodiacs, kajaks en een 26-koppig deskundig expeditie team.

Sunweb – Nieuw! Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Cruise Travel Cruisewinkel Zeetours – Nieuw!

5. Evrima – Ritz Carlton

Het eerste schip van de nieuwe rederij Ritz-Carlton Yacht Collection zal Evrima heten en biedt plek aan 298 passagiers. Het is een van oorsprong Griekse naam dat ‘ontdekking’ betekent. Volgens het bedrijf moet de naam reizigers inspireren om zich onder te dompelen in bijzondere ervaringen, nieuwe bestemmingen te verkennen en de geest van avontuur te bevorderen die reizen zo lonend maakt. Aardig is dat er zelfs een kinderclub aanwezig is op dit luxe schip.

Na vertraging op de Spaanse scheepswerf Hijos de J. Barreras staat de eerste reis van het 298-passagiers tellende jacht nu gepland in augustus 2022, twee en half jaar later dan gepland.

Meer informatie over de Evrima

6. & 7. Vega – Swan Hellenic

In april introduceert de hernieuwde rederij Swan Hellenic haar tweede nieuwe schip Vega, een wederom ultraluxe expeditie cruiseschip nadat in 2021 de Minerva opgeleverd werd. Voor slechts 152 gasten staan 120 bemanningsleden klaar. Het schip zal voornamelijk in de poolregio’s gaan varen.

De rederij heeft ook een derde schip aangekondigd dat ook in 2022 opgeleverd zal worden. De naam van het derde schip is nog niet bekend gemaakt.

8.-12. Viking Polaris & Viking Octantis, Viking Neptune, Viking Mars – Viking Ocean Cruises

De Viking Polaris en Viking Octantis zijn de twee eerste expeditieschepen van de rederij. Net als bij haar riviercruiseschepen richt Viking Cruises zich op het luxe segment in de markt met een all-inclusive concept. In de prijs van de cruise zijn o.a. de excursies, gebruik van Wi-Fi en wijn en bier bij lunch en diner inbegrepen. In het oog springen verder de verandah-suites die 20% groter zijn dan gemiddeld. Bovendien zijn er meer overnachtingen in havens. De inrichting is Scandinavisch.

De Viking Neptune en Viking Mars zijn schip nummer 8 en 9 van de zeevloot van Viking. Alle schepen zijn identiek aan elkaar. Leuk om te weten is dat de Viking Mars op 26 april 2022 haar eerste opwachting maakt in Amsterdam, daarna op 18 juni en 30 juni 2022.

Meer informatie over Viking

13. AraMana – Aranui Cruises

Halverwege het eerste COVID jaar 2020 maakte de Polynesische reder bekend dat zij een passagierschip in de vaart gaan brengen. Het schip zal in tegenstelling tot het andere schip van de rederij, Aranui 5, geen vrachtfunctie gaan krijgen. De AraMana zal twee routes gaan varen.

 

Lees meer over Aranui Cruises

 

14. & 15. World Traveller en World Seeker

Twee schepen van Mystic Cruises, de World Traveller en de World Seeker, zullen in 2022 het licht zien. De World Traveller zal exclusief voor de nieuwe ultraluxe rederij Atlas Ocean Voyages gaan varen. Van de World Seeker is niet bekend voor welke rederij zij zal varen, Atlas Ocean Voyages of voor Nicko Cruises.

Beide schepen zijn luxe all-suite expeditieschepen. Elke hut heeft een open verbinding met de zee, in de vorm van een Frans balkon of balkon. Aan boord zijn onder andere een indrukwekkende Observation Lounge met glazen dak en een bibliotheek. Uiteraard is er een speciale ruimte waar lezingen worden gehouden. In- en ontspannen kan in het zwembad, de kleine fitnesszaal, sauna en een spa.  Tot de buitenactiviteiten behoren kayakken, camperen en stand-up paddle boarden.

Meer informatie over Nicko Cruises bij:

Captain Cruise Cruise Travel Cruisewinkel Zeetours

16. Janssonius – Oceanwide Expeditions

Janssonius is speciaal ontworpen voor het Nederlandse Oceanwide Expeditions voor reizen in het Noordpool gebied en Antarctica met een ijsklasse Polar klasse 6. Het schip zal redelijk identiek zijn aan expeditieschip Hondius. Verder zijn er snelle zodiac inschepingen mogelijk door twee inschepingsplekken en een overdekt platform voor outdooractiviteiten zoals kajakken. Aan boord is een dek met een observatie lounge en een separate zaal zodat tegelijkertijd lezingen kunnen worden gehouden, al dan niet meertalig.

Passagiers kunnen verschillende categorieën hutten boeken van twee – tot en met vierpersoons hutten.

Nieuwsgierig? Kijk dan bij:

Waterproof Cruises & Expeditions Corendon – Nieuw! Stip

17 & 18. Havila Pollux en Havilla Polaris

Sinds 2003 bestaat Havila Shipping maar pas in 2021 mogen zij voor het eerst de Noorse postroute gaan varen tussen Bergen en Kirkenes. Zij gaan dit doen van 2021 tot 2030 met vier duurzame schepen die allen nieuw gebouwd zullen worden. In 2021 komen als eerste de Havila Castor en Havilla Capella in de vaart. In 2022 de Havila Pollux en Havila Polaris

De route bestaat uit 34 dorpjes en havens die vaak kort bezocht worden door deze schepen, vaak de enige manier om snel post en goederen in deze dorpen te krijgen. De noordwaartse route duurt 7 dagen, van Bergen naar Kirkenes. De zuidwaartse route duurt 6 dagen, van Kirkenes naar Bergen. Je kunt ook deeltrajecten meevaren, van 2 of 3 dagen.

Cruises zijn boekbaar bij:

Cruise Travel Cruisewinkel Zeetours

Tot slot

Als laatste sluit ik deze lijst af met een aantal schepen die wel op de planning staat, maar waarvan uiterst onzeker is of deze wel in 2022 worden opgeleverd:
  • Crystal Cruises: tweede expeditieschip
  • Paul Gauguin: twee nieuwe schepen
  • Scenic Eclipse II 

 

Wil je meer weten over expeditiecruises? Ga dan naar Expeditiecruisereiziger.nl Daar vind je meer informatie!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)