Cruisereiziger
Bestemmingsinformatie

Amazone rivier

Cruise over de Amazone rivier

Aanlegplaatsen aan de Amazone

Alleen de ‘kleinere’ cruise schepen kunnen de Amazone opvaren. Je zult zien dat het een complex van rivieren is met veel zijarmen dat tot diep de binnenlanden in gaat. Rederijen zoals Holland America Line, Oceania Cruises, Azamara Club Cruises en de ultraluxe rederijen maken cruises met hun schepen deze route.

Manaus

De stad die het verste weg ligt in het binnenland aan de Amazone, is Manaus. De haven van Manaus ligt aan een soort meer dat een uitvergroting van de Amazonerivier is. Er is een grote drijvende kade waar cruiseschepen kunnen aanleggen maar in maart 2023 kon die om onduidelijke redenen niet door cruiseschepen worden gebruikt. En dus werden de passagiers met tenders naar de haven gebracht. Lopen door de haven naar de terminal is verboden en dus worden de passagiers met busjes naar het terminalgebouw gebracht.

Vanuit de terminal loop je zo het centrum van de stad in. De stad is echt een miljoenenstad met 2 miljoen inwoners. Wie de grote winkelstraat Avenida Eduardo Ribeiro volgt, is binnen 15 minuten in het centrum bij het Teatro Amazonas, de topattractie van de stad. De andere toeristische hoogtepunten van de stad bevinden zich ook op loopafstand (behalve de “meeting of the waters”, de samenloop van twee rivieren waarvoor je in de terminal een excursie kunt boeken).

Bekijk de excursies vanuit Manaus

Parentins

Parentins is een tender haven. Vanwege de zandbanken in de Amazone is het nog een hele klus om het cruiseschip goed te positioneren in de rivier. De tenders leggen aan een drukke kade aan. Als je de lange brug over loopt, ben je meteen in het stadje.

Er is in Parentins weinig te zien. Het hoogtepunt is het jaarlijkse Bumba festival.  Wie op een ander moment komt, kan vaak in het Convention Center wel een voorproefje van dit festival krijgen. Als er een cruiseschip aanlegt, wordt dat vaak door de cruisemaatschappij georganiseerd. Het Convention Center bevindt zich op het eerste kruispunt nadat je het terminalgebouw bent gepasseerd ( nog geen 100 meter verderop).

Alter do Chao

Alter do Chao is een tender haven. Er is zelfs geen goede kade om aan te leggen. Dus legt de tender aan bij een klein min of meer drijvend dock van waar je op het strand uitkomt.

Het is een prettig plaatsje zonder echte bijzonderheden maar wel met het mooiste strand van de Amazonerivier. Wie rust en luxe wil, laat zich overvaren naar een strand op een eiland. Daar staat ook een aantal chique strandbungalows die te huur zijn.

Het plaatsje zelf heeft winkels en een kerk. Een uitstapje naar de grotere plaats Santarem, op 37 km afstand, is mogelijk.

Santarem

Santarem is een vrij grote havenstad aan de Amazonerivier waar twee rivieren samenkomen, de Rio Tapajos en de Amazone zelf. Een hoogtepunt hier is de “Meeting of the waters”: de twee rivierenstromen komen hier bij elkaar maar ze mengen zich niet gemakkelijk want de ene rivier heeft een grotere stroomsnelheid, een hogere temperatuur en minder sediment dan de andere. De ene is blauw/zwart, de andere bruin. Overigens is er ook een “meeting of the waters” in de buurt van Manaus.

Met een beetje geluk legt je cruiseschip aan bij een commerciële kade en kun je via de loopplank van je schip van boord. Zo niet, dan komt de tender naar die kade toe. Het is erg druk op de vrij kleine kade waar vrachtschepen en grote rondvaartschepen om een plekje strijden. Je moet een beetje tussen de vrachtauto’s en ander verkeer door en dan via een aparte loopbrug voor voetgangers aan land. Vandaar loop je zo het stadje binnen.

Wat betreft de bezienswaardigheden: de kathedraal is een bezoekje waard. En als je over de boulevard loopt, kom je op een bepaald moment bij de vismarkt. Daar kun je dolfijnen zien. Voor een dollar gooit de verkoper een lijn uit met wat vis eraan en de dolfijnen schieten toe. Excursies natuurlijk naar de “meeting of the waters” en naar een natuurbos  een stuk buiten de stad.

Boek snel je excursies vooruit én goedkoper:

Wil je ook een cruise maken naar de Amazone rivier?

Bekijk hieronder de mogelijkheden voor een cruise op de Amazone:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI

Lees het laatste cruise nieuws:

Terug naar Bestemmingen 

Met dank aan Jouke voor de informatie en teksten over Belem.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)