Cruisereiziger
Reisverslag

Cruiseverslag dag 5: MS Eurodam in Kiel

Cruisereiziger vaart 8 dagen mee met het MS Eurodam op uitnodiging van Holland America Line. Na het inschepen in Helsinki gaat de reis naar Tallinn, Warnemunde, Kiel (Duitsland), Gothenburg en twee dagen in Kopenhagen.

wpid-02-eurodam-kiel.jpg.jpeg

Het zonnetje schijnt om zeven uur al door de gordijnen heen. Bij het opendoen zie ik dat het MS Eurodam in het kanaal naar Kiel aan het varen is. Mooie dorpjes en stranden met strandkorven trekken aan me voorbij. Ik heb nog even de tijd om te genieten van het uitzicht. Bij het ontbijt in het Lido restaurant pak ik een Nederlands beschuitje met komijnenkaas 🙂 Lekker dat het kan bij de Holland America Line.

wpid-03-eurodam-kiel.jpg.jpeg

Rond negen uur begeef ik me naar het theater waar ik moet zijn voor de excursie: een fiets excursie! We zijn met een groep van ongeveer 20 man/vrouw en Brent, onze gids, wijst ons de fietsen aan. We krijgen een prachtige helm op ter bescherming. We starten in een heel rustig tempo zodat Brent kan zien wat we aankunnen. Maak je geen zorgen Brent! Iedereen fietst regelmatig, behalve 1 dame die voor de vijfde keer in haar leven op een fiets zit…

Eurodam Kiel

Al fietsend langs kanaal van Kiel maken we kennis met de stad en de haven. Al snel komen we een marine-centrum tegen van de universiteit van Kiel waar twee bassins zijn met zeehondjes. Grappig om ze te zien rondzwemmen en enthousiast reageren op die vreemde fietsers. Halverwege nemen we de gratis veerpont over het kanaal. Deze veerponten zijn sinds de bouw van het Kieler kanaal gratis voor iedereen zodat alle mensen de mogelijkheid hadden het kanaal over te steken. Halverwege stoppen we voor een Kaffee mit Kuchen (koffie met gebak) bij een kade vol met zeiljachten. We blijven een half uur zitten om te genieten van het mooie weer en de Kuchen. Terug gaat het via een immens hoge brug, waarbij de een na de ander toch maar wandelend met de fiets aan de hand zich naar boven werkt. Ik ook!

De tocht zit er op na vier uurtjes en eerlijk gezegd ben ik zolang fietsen ook niet meer gewend. Gelukkig hebben we het allemaal gered, ook de minder ervaren dame. Bij het lido haal ik een foccacia met zelf gekozen beleg, wat sla, tomaat en kaas onder een tosti ijzer. Mmm! Ik zet me neer op het achterdek op een zonnebed en te ontspannen met een goed boek. Na een tijdje vind ik het weer welletjes en bezoek ik in het Culinary Arts Center een kookdemo van de pattissier en Samantha. Zij laten zien hoe je figuurtjes maakt van marsepein; een roosje of zelfs een varkentje. Regelmatig wordt er in het Culinary Arts Center een demo gegeven en is het mogelijk om in een kleinere groep deel te nemen aan een workshop. Nice!
wpid-11-eurodam-kiel.jpg.jpeg

Mijn culinaire zintuigen worden in de avond wakker gemaakt bij het diner in de Pinnacle Grill: het is Le Cirque avond! We worden welkom geheten door restaurant manager Martijn en ober Tobias.

Sirio Maccioni is het brein achter het restaurant dat al sinds 1974 in New York bestaat. In een intensieve samenwerking met de chefkok zelf, genieten gasten in het soort van pop up restaurant in de Pinnacle Grill: prachtig servies, schilderijen van de maître en een speciaal samengesteld menu. Mijn keuze bestond uit een kleurrijke lobster salade, de zeer smaakvolle butternut squash soup (de topper van de gehele cruise!), een prima gegaarde Black Cod en een crème brulee met recept in het bakje zelf 🙂

Lees ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)