Cruiseverslag dag 1: MS Eurodam in Helsinki
Cruisereiziger vaart 8 dagen mee met het MS Eurodam op uitnodiging van Holland America Line. Na het inschepen in Helsinki (Finland) gaat de reis naar Tallinn (Estland), Warnemunde, Kiel (Duitsland), Gothenburg (Zweden) en twee dagen in Kopenhagen (Denemarken).
Na een goede en veilige vlucht vanuit Amsterdam naar Helsinki, is een taxi snel gevonden die mij naar het MS Eurodam brengt. De meeste cruisepassagiers zijn al vanaf vorige week zondag op het schip en zijn ingescheept in Stockholm. Ze hebben er aantal prachtige dagen op zitten in St. Petersburg! In de vroege middag word ik bij de receptie hartelijk welkom geheten en krijg ik een ruime balkonhut op dek 5 toegewezen. De lift herinnert mij er vandaag direct aan dat het Vrijdag is. Nu weet ik dat nog, maar over een paar dagen ga ik de matten in de lift hard nodig hebben om te weten welke dag het ook al weer is.
De hut heeft een ruim balkon met twee stoelen om van het uitzicht te genieten. Ik verken eerst nog even de stateroom; een best ruime badkamer met douche, een desk in de kamer met een make-up spiegel, koelkastje, bankje en een aparte stoel. Handig vind ik de poef die onder de desk staat. De deksel kan er af zodat je daar ook nog wat reisspullen in kwijt kunt. In mijn geval de extra tassen die ik heb meegenomen. Het bed ziet er heerlijk uit. Toch kies ik ervoor om op mijn gemak eerst de koffer uit te pakken.
Later in de middag loop ik langs de Neptune Lounge om daar een kijkje te nemen. Voor de suite gasten op het Rotterdam Deck, staat een lounge tot hun beschikking. Ik ontmoet daar concierge Lovely en ze vertelt me dat de gehele dag door er hapjes en drankjes (o.a koffie, thee, water) tot de beschikking staat voor de gasten. ’s Ochtends zijn er ontbijtproducten, in de middag lekkernijen (ook gezonde!) en ’s avonds borrelhapjes. Suitegasten zijn er welkom om in de mooie banken elkaar te ontmoeten of aan de concierges hun vragen te stellen. Bij mijn hut zit er helaas geen Neptune Lounge inbegrepen.
In de middag maak ik kennis met Erik van Holland America Line die mij (en een aantal anderen) laat kennis maken met derde officier Joe die op dat moment op de brug zijn werkzaamheden uitvoert. Hij laat ons tal van apparatuur zien die ze gebruiken en vertelt met verve over zijn job. Fijn om te weten dat er gewerkt wordt met het vier ogen principe; er zijn minimaal twee mensen op de brug aanwezig. Daarna ontmoeten we chief engineer Rolph in de machine controlekamer. Een spik en span schone ruimte waar we uitleg krijgen over de technische kant van het MS Eurodam. Joost (ook Nederlander, net als Rolph) houdt de systemen goed in de gaten.
’s Avonds biedt de verrassing van de dag zich aan: een diner in de Pinnacle Grill onder de naam Taste of De Librije. Ik zal daar later meer over schrijven, in 1 zin kan dat eenvoudigweg niet. Voor een relatief kleine toeslag geniet je een avond lang van gerechten die door Jonnie Boer zijn bedacht en deze avond speciaal op het MS Eurodam worden gepresenteerd.
Lees ook: