Cruisereiziger
Reisverslag

Cruiseverslag dag 7 en 8: MS Eurodam in Kopenhagen

Cruisereiziger vaart 8 dagen mee met het MS Eurodam op uitnodiging van Holland America Line. Na het inschepen in Helsinki gaat de reis naar Tallinn, Warnemunde, Kiel (Duitsland), Gothenburg en twee dagen in Kopenhagen.

wpid-070-1-eurodam-kopenhagen.jpg.jpeg

Bij het wakker worden, draait het MS Eurodam net tegen de kade aan. Ik moet me orienteren, want deze kades ken ik niet. Het blijkt dat het schip is aangemeerd bij de nieuwe cruiseterminals die zo te zien nog niet lang in gebruik zijn. In 2011 was ik voor het laatst in Kopenhagen en toen meerden we iets dichter bij de stad aan. De nieuwe terminals liggen behoorlijk afgelegen, maar er zijn taxi’s en een aantal hop-on-hop-off bussen die hier passagiers komen halen. De dichtstbijzijnde openbare bus (nummer 26) blijkt 20 minuten lopen te zijn.

image

In de morgen spreek ik met de Culinairy Operations Manager van het MS Eurodam, Wessel van Oorschot. Hij legt met uit hoe de keukens, restaurants en de inkoop geregeld worden op dit schip. Ruim 350 mensen staan onder zijn hoede om elke dag weer voor de lekkerste maatltijden te zorgen. Hij staat aan het hoofd van de restaurantmanagers en zorgt ervoor dat zij goed hun werk uitoefenen.

image

De shuttlebus (niet gratis, enkeltje $12) van de cruiseterminal brengt je tot zeer dicht bij de grote winkelstraat en is een redelijk goede optie. Vandaag ben ik in het bezit van de Copenhagen Card die me toegang geeft tot vele attracties, musea en gratis openbaar vervoer. Mijn eerste bestemming is Tivoli, een amusementspark midden in de stad. Er zijn grasvelden om op te picknicken, vijvers, restaurants, verschillende podia – vandaag zonder artiesten – en vele attracties voor jong en oud.

Het is op deze zomerse dag enorm druk. Het gros van de kinderen en ouders draagt een armbandje die je bij de ingang kunt kopen voor gratis toegang tot de attracties. Wil je alleen het park in, dan betaal je de standaard toegangsprijs. Ik eet er mijn lunch op en geniet van de zon.

image

Lokale bus nr 26 brengt me van Tivoli naar de nieuwe haven, Nyhavn. Alhoewel nieuw? Het gebied is zonder twijfel een van de meest toeristische van de stad. Er staan prachtige huizen in allerlei kleuren. Een boottochtje geeft het prachtigste beeld van de schepen en huizen, en dat doe ik! Ik krijg een beeld van de stad die aan het water ligt; moderne gebouwen gecombineerd in een historisch centrum. Halverwege zien we ook de kleine zeemeermin aan het water op een rots liggen.

Met de shuttlebus keer ik terug naar het schip waar ik nog even wacht tot het acht uur is: mijn dinner date bij Canaletto! Het restaurant is gelegen in een hoek van het Lidorestaurant op dek 9. Overdag zijn de tafels te gebruiken voor het Lido. ‘s Avonds wordt het omgetoverd tot een Italiaans restaurant (kleine toeslag). Op de menukaart lees ik de suggestie voor twee personen: bestel twee kleine gerechten, één pasta en één hoofdgerecht om dit samen te delen. Dit is voor mij een nieuw concept dat een aantal jaar geleden nog niet zo bestond. Ik geniet van de typisch Italiaanse bruchetta, verrukkelijke antipasti,  goedgevulde vissoep en zeebaars.   Nice!

image

Na het diner haast ik me naar de kamer om de koffer in te pakken. Grote hilariteit is even later op de gang als twee hutten verder, de deur dichtgevallen is bij de buren bij het buiten zetten van de koffers én hun toegangspasje naar de kamer nog binnen ligt…  De receptie regelt een nieuw pasje voor een van hen zodat ze na 20 minuten weer naar binnen kunnen. De rust keert terug.

De volgende morgen laat ik roomservice mijn laatste ontbijt brengen. Het is een goed alternatief voor het wat drukkere Lido restaurant. De laatste spulletjes gaan in mijn handbagage en dan is het tijd om afscheid te nemen. Mijn steward Sugi, altijd lachend en zingend, krijgt een envelopje van mij en een aantal personeelsleden staat ons uit te zwaaien op de kade.

image

Dankjewel lieve en hartverwarmende crew van het MS Eurodam voor deze mooie cruise. Ook deze Holland America cruise was er een om naar uit te kijken en van te genieten. Een aantal hoogtepunten voor mij persoonlijk waren de fantastische nieuwe productieshow(s), de BB King show en de geweldige culinaire ervaringen tijdens Taste of De Librije. Ik kom graag nog eens terug voor een heerlijke cruise!

Lees ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Cruiseverslag dag 7 en 8: MS Eurodam in Kopenhagen

  • Het was dus een prachtige reis, dat van de gasten van 2 hutten verder bracht me aan het lachen, zelf heb ik dat namelijk kort geleden ook mee gemaakt met de cruise.
    Miriam bedankt voor je mooie verslagen van de reis

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger