Cruisereiziger
BouwReisverslag

De revolutie van de Celebrity Edge: het bouwproces

De Celebrity Edge is Celebrity Cruises’ eerste nieuwe schip sinds 2012 toen de Celebrity Reflection in de vaart kwam. Al in 2014 maakte Celebrity bekend dat zij een revolutionaire nieuwe klasse zouden gaan bouwen met de Franse bouwer STX. Voordat het schip eind oktober 2018 werd opgeleverd ging een aantal (bouw)mijlpalen daaraan vooraf. Het 300 meter lange schip, 38 meter breed en 58 meter hoog biedt met haar 117.000 ton plek aan 2900 passagiers.  Direct na de oplevering voer het schip naar de Verenigde Staten, maar gelukkig is het schip in de zomer van 2019 weer in Europa te bewonderen.

Cruisereiziger Miriam doet van maandag 13 tot en met woensdag 15 mei verslag vanaf de Celebrity Edge. Volg haar via de website, Facebook, Twitter en Instagram. 

Snijden eerste staal

Op 21 november 2016 werd op de scheepswerf van STX France in Saint Nazaire het eerste stuk staal gesneden voor de Celebrity Edge. De naam, Edge betekent ‘rand’, verwijst naar het gedurfde design en talloze innovaties van Celebrity’s eerste nieuwe scheepsklasse sinds 2008. Na het snijden van het eerste stuk staal startte het bouwproces dat bijna twee jaar in beslag zou nemen. Na een aantal maanden begonnen de eerste details van het Celebrity schip bekend te worden, waarvan de enorme oranje platform ‘Magic Carpet’ aan de zijkant van het schip, wel de meeste wenkbrauwen liet fronsen. Daarnaast zouden de hutten geen ‘echt’ balkon meer krijgen, maar een Infinite balkon. Je bepaalt met één knopje of je het balkon wilt openen of niet.

Muntceremonie en kiellegging

Ruim een half jaar na het eerste stuk staal werd op 21 juni 2017 tijdens een officiële ceremonie de kiel gelegd van het toekomstige schip. De eerste grote bouwblokken konden aan elkaar worden gezet! Het plaatsen van de traditionele geluksmunt in het blok is een teken van zegen en geluk voor het schip en haar bemanning. Het eerste blok kreeg daarna een plekje in het droogdok.

In de tussentijd maakt de rederij bekend dat de 19-jarige mensenrechtenactiviste en nobelprijswinnares Malala Yousafzai het schip in december 2018 in Fort Lauderdale zal gaan dopen. Daarnaast start Celebrity Cruises een samenwerking met het Malala Fund. Dit is een door Malala zelf opgerichte hulporganisatie die zich inzet voor educatie van meisjes in onder andere haar thuisland Pakistan. Celebrity Cruises doneert een aanzienlijk bedrag aan het Malala Fund en zal een tweejarige samenwerking aangaan.

Tewaterlating

Na weer ruim een half jaar na de kiellegging, gaat het plots snel. En zo snel dat Celebrity bekendmaakt dat haar nieuwe cruiseschip Celebrity Edge eerder in de vaart komt dan gepland. Oorspronkelijk zou de Edge in december 2018 worden gelanceerd, maar omdat de bouw bij Chantiers de L’Atlantique (de nieuwe naam van STX France) zo voorspoedig gaat, vindt de oplevering nu een maand eerder plaats. De rederij voegt snel vijf extra (mini) cruises vanuit Fort Lauderdale aan het inaugurele programma van de Celebrity Edge toe.

De tewaterlating op 22 januari 2018 is wederom een feestelijk moment. Het cruiseschip wordt door sleepboten uit het droogdok getrokken en verplaatst naar een afbouwbassin.

‘Dit is echt een bijzonder moment voor ons merk’, aldus Lisa Lutoff-Perlo, president en CEO van Celebrity Cruises. ‘De tewaterlating is een mijlpaal in de bouw van de Celebrity Edge. Als de buitenconstructie is voltooid zal het fantastische STX France team hun aandacht gaan richten op het tot leven brengen van alle zorgvuldig ontworpen ruimtes, hutten en suites’.

Zeetesten

Dan breekt de tijd aan voor de eerste proefvaarten op zee. Eind juli 2018 maakt de Celebrity Edge haar eerste zeetesten. De driedaagse proef vindt plaats voor de kust van Bretagne in het Noordwesten van Frankrijk. Onderweg worden onder andere de motoren, boegschroeven, stuurinrichting en stabiliteit van de Celebrity Edge getest.

Zie onderstaande video voor beelden van het vertrek van de Celebrity Edge:

Overdracht

Het belangrijkste moment is daar! Celebrity Cruises krijgt op 31 oktober 2018 na 23 maanden bouwtijd het cruiseschip Celebrity Edge overhandigd  van de Franse scheepsbouwer Chantiers de l’Atlantique. Speciaal voor deze gelegenheid vindt er een ceremonie aan boord plaats aan de kade van de scheepswerf in Saint-Nazaire. Hierbij zijn o.a. de voorzitter en CEO van Royal Caribbean Cruises Richard D. Fain, President en CEO van Celebrity Cruises Lisa Lutoff-Perlo, het Celebrity Executive Team en enkele vertegenwoordigers van Chantiers de l’Atlantique aanwezig. Ook de 1.377 bemanningsleden uit 72 verschillende landen zijn van de partij.

‘Vandaag is het een heel speciale dag voor ons allemaal, omdat we al meer dan vier jaar op dit moment anticiperen. Er zijn zoveel aspecten van de Celebrity Edge die baanbrekend zijn, meer dan we ooit hebben gedacht. Het is allemaal het bewijs van het harde werk, de creativiteit en het talent van iedereen die een bijdrage heeft geleverd om dit prachtige schip tot leven te brengen’, aldus Lutoff-Perlo.

In aansluiting op de overdracht van de Celebrity Edge vindt op dezelfde scheepswerf de kiellegging plaats van haar zusterschip Celebrity Apex.

Blauwe romp

Opvallend is de blauwe romp van de Edge terwijl alle andere schepen van Celebrity Cruises in het wit gekleed zijn. De Amerikaanse cruiserederij laat weten dat het van plan is om alle schepen in de vloot te voorzien van de volledig blauwe romp zoals die van de Celebrity Edge. De wijziging worden doorgevoerd tijdens geplande droogdokbezoeken van de andere schepen in de vloot.

Gereed voor doop

De Celebrity Edge vertrekt vrijwel direct na haar overdracht transatlantisch naar haar winterthuishaven Terminal 25 van Port Everglades in Fort Lauderdale. Maandag 19 november komt het eerste schip in de Edge-klasse aan in Florida. Aan boord zijn meer dan 1400 bemanningsleden en werklieden die allen de laatste puntjes op de i zetten voordat de eerste passagiers opstappen voor één van de minicruises en uiteraard de doop op 4 december.

Nobel prijswinnares Malala Yousafzai doopt de Celebrity Edge op dinsdag 4 december onder het toeziend oog van meer dan 3000 gasten, personeelsleden en andere genodigden.

“We zijn vereerd dat Malala als doopmoeder fungeert van dit schip, een rol dat jaren van maritieme tradities weerspiegelt,” zegt Richard D. Fain, Chairman en CEO van Royal Caribbean Cruises Ltd, Celebrity’s moederbedrijf. “We zijn bijzonder trots omdat Malala het voorbeeld is van volharding en haar prestatie is een inspiratie voor onze bemanning, die allemaal zo hard hebben gewerkt en echte offers hebben gebracht om een ​​beter leven op te bouwen voor zichzelf en hun gezinnen.”

In dezelfde klasse

Zusterschip Celebrity Apex zal haar debuut maken in de lente van 2020, waarna een derde (Celebrity Beyond) in de herfst van 2021 in de vaart komt. Het vierde (2022) en vijfde schip (herfst 2024) hebben allebei nog geen naam.

Routes

De Celebrity Edge vaart deze zomer van mei tot en met oktober 2019 vanuit Southampton, Barcelona en Civitavecchia diverse 7- tot 12-daagse cruises door de gehele Middellandse Zee. Een aantal highlight bestemmingen zijn onder andere Valencia, Ibiza, Monaco, Catania, Navplion, Santorini en Mykonos.

Lees ook:

Wil je ook cruisen op de Celebrity Edge? Bekijk de mogelijkheden:

AMCA Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Sunweb TUI

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger