Cruisereiziger
BouwNieuwe cruiseschepenReisverslag

MSC Euribia “Save the Sea”: de totstandkoming

De MSC Euribia is het derde en laatste cruiseschip in de Meraviglia-Plus klasse van MSC Cruises. De twee eerdere schepn in deze klasse zijn de MSC Grandiosa (2019) en de MSC Virtuosa (2021). De MSC Euribia zal op 8 juni gedoopt worden in Kopenhagen door de ‘vaste’ doopmoeder van MSC Cruises, de wereldberoemde Italiaanse actrice Sophia Loren. In dit artikel lees je over de totstandkoming van de MSC Euribia.

Snijden eerste staal

Op de scheepswerf van Chantiers de l’Atlantique in Saint Nazaire (Frankrijk) werd in juni 2021 het eerste stuk staal gesneden van het tweede schip in de vloot van MSC Cruises aangedreven door LNG. Het betekende de officiële start van de bouw van het meest milieuvriendelijke schip tot nu toe van de rederij. Ze zal worden uitgerust met enkele van de nieuwste en meest geavanceerde technologieën en oplossingen om haar impact op het milieu te minimaliseren. Tevens werd haar naam onthuld: MSC Euribia.  

De naam Euribia komt van de Griekse Godin Euribia, die de wind, het weer en de sterrenbeelden gebruikte om de zeeën te beheersen.

Al vanaf het moment dat het eerste stuk staal gesneden werd, wilde MSC dat dit een van ‘s werelds meest milieuvriendelijke schepen zou worden, aldus Pierfrancesco Vago, uitvoerend voorzitter van MSC Cruises.

 

Wedstrijd

In oktober 2021 kwam er verrassend nieuws: de rederij schreef een prijsvraag uit voor kunstenaars over de hele wereld om een ontwerp te maken voor de boegschildering van de MSC Euribia. Het kunstwerk op de boeg zou als onderwerp het respect voor het milieu uit moeten gaan beelden. Met deze boegschildering zou MSC voor het eerst een grote beschildering op de boeg krijgen in plaats van het traditionele wit.

De prijswinnaar ziet uiteraard haar of zijn ontwerp verschijnen op de romp van het schip. Vijf andere finalisten zullen een plekje krijgen in de tentoonstelling aan boord van het schip.

Muntceremonie en kiellegging

Op 2 december 2021 was het druk op de scheepswerf in Frankrijk: de nieuwe MSC World Europa werd te water gelaten en de muntceremonie van de MSC Euribia vond plaats. Meters was Anne Claire Juventin, verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole van scheepswerf Chantiers de l’Atlantique, en Valentina Mancini, Brand Manager van MSC Cruises. Zij voerden het traditionele maritieme ritueel uit toen ze twee munten onder de kiel plaatsten van MSC Euribia als historisch teken voor zegen en geluk voor het schip.

 

Ontwerp bekend!

Na de opening van de wedstrijd, werden uit 59 landen wereldwijd talloze ontwerpen voor de boegbeschildering ingestuurd. De winnaar werd de Duitse kunstenaar Alex Flämig. Hij kreeg de eer om met zijn kunstwerk de buitenkant van het schip te sieren.

Flämig: “Om mensen nog meer bewust te maken van deze unieke onderwaterwereld met zijn kostbare leven, heb ik grafisch een klein deel van dit ecosysteem op de romp van de MSC Euribia gezet. Wat voor mij belangrijk was, was niet alleen de weergave van de onderwaterwereld, maar ook een boodschap over hoe die wereld behouden moet blijven. Ik wil ook tot uitdrukking brengen dat een intacte zee ook de basis is voor een gezond ecosysteem op het land. Ik wil dit benadrukken met de weergave van vogels, insecten en bladeren en niet in de laatste plaats met de wereldbol. Het blijft voor mij belangrijk om mensen te inspireren en aan te moedigen om mee te doen.”

Het winnende kunstwerk werd gekozen door een panel van internationale juryleden. In de jury zaten onder andere zandkunstenaar Jben, bekend om zijn grootschalige efemere zandfresco’s die wegspoelen met het getij, architect Martin Francis en Pierfrancesco Vago, uitvoerend Voorzitter van de cruise divisie van MSC Group.

Tewaterlating

Half juni 2022 kwam de MSC Euribia voor de eerste keer in aanraking met water. Daarmee was de bouw van het staalwerk en buitenkant van het schip voor een groot gedeelte voltooid.

Ze werd bovendien, nadat het dok gevuld was met water, verplaatst van dit dok naar een nieuwe plek waar de mensen van de scheepswerf het schip verder afbouwen.

 

Zeetesten

Eind april 2023 hoorden we pas weer verder wat over de MSC Euribia: de eerste proefvaart vond plaats. De vierdaagse proefvaart in de Atlantische Oceaan was bedoeld voor met name systeemtesten.

Op de scheepswerf Chantiers de l’Atlantique in het Franse Saint Nazaire legde men daarna de laatste hand aan het interieur van het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises voordat het werd afgeleverd aan de rederij, ongeveer een maand later.

Overdracht

MSC Cruises heeft op 31 mei 2023 de MSC Euribia in ontvangst genomen. Uiteraard was dit met tradities omgeven. Daarna vertrok het schip op weg naar Amsterdam en Kopenhagen, waar de doop zou gaan plaatsvinden.

 

Duurzaam

MSC Euribia betekent een sprong voorwaarts ten opzichte van de vorige schepen in haar klasse. Ze levert nog meer efficiëntie en het is de verwachting dat ze beter zal presteren dan de nieuwste IMO Energy Efficiency Design Index-vereisten. Tijdens de vaart stoot het schip tot 19% minder broeikasgassen per passagier per dag uit dan haar zusterschepen die conventionele scheepsbrandstoffen gebruiken. Dit komt neer op 44% minder broeikasgasemissies (GHG) per passagier per dag dan schepen die slechts 10 jaar geleden in de vaart kwamen. Met de slogan ‘Save The Sea’ en haar rompbeschildering brengt MSC Euribia deze belangrijke boodschap de gehele wereld over.

Voor het eerst in de sector is een reis met netto nul uitstoot van broeikasgassen gemaakt, aldus de rederij. Lees hier meer daarover.

Routes

MSC Euribia zal in juni haar inaugurele seizoen in Noord-Europa starten. De afvaarten van 7 nachten starten vanuit Kiel en Kopenhagen naar de Noorse fjorden, waaronder Geiranger, Ålesund en Flåm.

 

Lees ook de eerdere publicaties over de MSC Euribia:

Wil je ook cruisen op de MSC Euribia? Kijk snel bij:

Cruise Online Sunweb

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger