Cruisereiziger
Reisverslag

Costa Toscana: voor een mooie prijs op cruise

Miriam was op uitnodiging vier dagen aan boord van de Costa Toscana van Costa Cruises. Het schip bleef drie dagen in Dubai en cruiste naar Abu Dhabi. In dit afsluitende artikel kijken we naar wat zo kenmerkend is aan cruisen op de Costa Toscana en bekijken we nog het een en ander aan boord, zoals het entertainment en sprak ik met de Nederlandse hostess aan boord.

Italiaanse Costa Toscana

Het nieuwste vlaggenschip van Costa Cruises, Costa Toscana, kwam eind 2021 in de vaart. Het LNG schip is de zesde in rij voor moederbedrijf Carnival Corporation, voorafgaand aan de AIDAnova (2018), Costa Smeralda (2019), Carnival Mardi Gras (2020), Iona (2020) en AIDACosma (2021). Eerder bezocht ik al de AIDAnova op de Canarische Eilanden en de Costa Smeralda in Barcelona, dus ik kende de opzet van de Costa Toscana al enigszins: een schip met enorm veel faciliteiten en plek voor zo’n maximaal 5000 passagiers. De Italiaanse wortels van Costa Cruises zijn overigens op en top herkenbaar! Het schip is een ode aan de regio Toscane en je ziet dan ook veel namen uit deze regio voor de restaurants en dekken.

Costa Toscana binnen zwembadOp budgetcruise?

Het eerste dat mij opviel bij cruises die aangeboden worden met de Costa Toscana is de relatief lage prijs! Al voor €899 kan je mee op dit schip in een binnenhut, en inclusief vluchten naar Dubai. Dit zijn prijzen waar andere rederijen nauwelijks mee kunnen concurreren. Voor deze prijs zijn ook de standaard maaltijden en fooien inbegrepen. Wat direct opvalt aan boord is dat voor veel extra’s bijbetaald moet worden, zoals óók voor de hamburgers en frietjes bij het zwembad. Je kunt dus voor een mooie prijs mee op deze cruise, maar hou er rekening mee dat je sowieso al voor drankjes zult moeten betalen. Een drankpakket van Costa, die je vooraf boekt, is dan ook een goed idee. Gelukkig zijn de prijzen voor bijvoorbeeld een hippe poké-bowl of heerlijke Nutella crêpe niet al te hoog, dus dat is weer een voordeel.

Entertainment

Een grote plus op de Costa Toscana is het Colosseum: het open theater dat zich in het midden van het schip bevindt. Drie dekken hoog en een rond podium zorgen ervoor dat dit ‘s avonds de ontmoetingsplek is. Bij de andere schepen, bij AIDA, was en is dit een groot succes. Deze open ruimte brengt levendigheid in het schip, in plaats van een show in een gesloten traditioneel theater. De shows in het Colosseum bieden van alles wat: een indrukwekkende Leonardo show, een damesband en vele show en acrobatiek. Een lust voor het oog!

Daarnaast is er een locatie, de Poltrona Frau – Arena, waar onder andere dansers hun shows geven en meer georganiseerd wordt. Tijdens mijn bezoek was het daar niet druk met bezoekers tijdens deze shows.  P.S. de naam Poltrona Frau is een Italiaans design meubel merk, waarnaar de Arena vernoemd is.  Dit merk heeft talloze ruimtes voorzien van hun meubilair zoals de grote Leonardo Grand Bar lounge op dek 6.

Nederlandse hostess

Heel fijn aan boord is de Nederlandse hostess Zoe, die elke dag voor de Nederlandse gasten vragen kan beantwoorden. Bovendien heeft ze een inleidende presentatie over het leven aan boord en een afsluitende over hoe de inscheping gaat. Ik sprak met haar bij een van de vele zitjes naast het Colosseum aan boord.

Zoe - nederlandse host op Costa ToscanNa vijf jaar in Spanje gewerkt te hebben was ze toe aan een nieuw avontuur. “Op de Canarische Eilanden heb ik in het hotelwezen gewerkt en zag ik deze vacture, Nederlandse hostess op een schip”. Binnen enkele uren had ze gesolliciteerd en daarna snel aangenomen. Sinds november 2023 werkt ze op de Costa Toscana. Haar werk bestaat naast de presentaties, ook uit spreekuren bij de receptie en het vertalen van diverse programma’s. Elke dag krijgen Nederlandse gasten de Nederlandse versie van “Oggi a bordo”, het dagprogramma in hun hut. “Op de tv in je hut kan je me bovendien de gehele dag door zien, wanneer ik uitleg geef over alle ruimtes aan boord.” Na een paar dagen geeft ze voor wie wil een bestemmingspresentatie. Haar favorieten zijn in Dubai vooral de avond excursies wanneer je alle lichtjes in de stad ziet branden. In Doha raadt ze de Souk aan, maar ook eiland de Pearl.

De plek op het schip waar je haar kunt vinden voor de presentaties is het Piazza dei Miracoli, bij de ijsbar. Haar spreekuren doet ze bij de receptie, waar veel zitjes en tafeltjes zijn.

Meestal zijn er zo’n 150-200 Nederlandssprekende gasten elke cruise aanwezig. Zoe zorgt met een team voor alle internationale gasten. “Er zijn daarnaast ook andere internationale hosts, zoals Franse, Engelse, Indiase, Russische en Duitse.”

Je ontmoet Zoe nog tot en met minimaal mei aan boord. Eerst zal het schip vanuit Dubai rondom Afrika terug naar de Middellandse Zee terugvaren. Vanuit Savona maakt de Costa Toscana éénweekse cruises naar Marseille, Barcelona, Palma de Mallorca en Civitavecchia. Je kunt overigens bij deze rederij ook in de andere havens inschepen. Deze cruises zijn verkrijgbaar vanaf €722.

Lees snel nog meer over de Costa Toscana:

Boek Costa Cruises bij:

CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)