Cruisereiziger
BouwNieuwe cruiseschepen

Ocean State of Mind: Explora I presenteert zich

MSC Group maakte in oktober 2018 bekend dat liefst 4 nieuwe ultraluxe schepen gebouwd gingen worden. Dit was een nieuwe markt voor MSC, maar wel met de kennis van de MSC Yacht Club in het achterhoofd. Fincantieri kreeg de opdracht om in 2023 het eerste schip op te leveren. De naam van de nieuwe rederij en van de schepen werden pas een kleine 3 jaar later bekend gemaakt: Explora Journeys. Explora I is de naam van het nieuwe eerste schip.  Het eerste stuk staal sneed men in juni 2021!

De rederij deelde vanaf dat moment ook de eerste beelden van hoe het schip eruit zou komen te zien. Voor hooguit 1000 passagiers zullen alleen maar suites beschikbaar zijn, meer dan 2500 vierkante meter aan buitenruimte met o.a. 64 privécabanas, drie buitenzwembaden en een binnenzwembad met schuifdak.

Februari 2022: muntceremonie

Explora I muntceremonie

Het was even stil maar een half jaar na het eerste staal dat gesneden werd, was het eerste bouwblok klaar om hoofdpersoon te zijn bij de muntceremonie. Op 24 februari werden volgens traditie twee munten onder het eerste blok geplaatst voor zegen en geluk. De doopmoeders voor de ceremonie waren Alessandra Fontana, Chief Marketing Officer voor Explora Journeys en Ester Fugazzi, Head of General Services voor Fincantieri.

Onderwijl was de scheepswerf ook bezig met de bouw van een zusterschip, de Explora II, waarmee in november 2021 was begonnen.

De eerste routes van Explora I werden vrijgegeven in februari 2022: in mei 2023 zou het schip in de vaart gaan komen en eerst een Europese zomer maken waarna het schip richting Amerika gaat. De cruises variëren in lengte, van 8 tot 45 dagen.

Tewaterlating

Het gaat snel met de Explora I: het schip is binnen vier maanden zover aan elkaar gelast dat eind mei 2022 de tewaterlating plaatsvindt. Voor het eerst raakt het schip het water, een nieuwe mijlpaal. De bouw van de innovatieve Explora Journeys-vloot gaat ondertussen in hoog tempo door dankzij een totale order van meer dan € 2 miljard.

Vrouwelijke kapitein

In juni 2022 benoemt de rederij Serena Melani als kapitein van Explora I. De benoeming markeert een belangrijke stap in het versterken van de opname van meer vrouwen in hogere functies in de industrie. Voor een andere rederij heeft Serena al een nieuwbouw schip mogen begeleiden. In 2010 werd Serena Bridge Officer bij een luxe rederij en in 2016 werd ze gepromoveerd tot kapitein, wat ertoe leidde dat ze de eerste vrouwelijke kapitein en eerste in Italië geboren vrouwelijke cruiseschip-kapitein werd.

Ocean State of Mind

Explora Journeys kondigt vervolgens haar campagne aan: de Ocean State of Mind, met een film waarin het merk deze slogan uitlegt. De filosofie van Explora Journeys is “een verheven gemoedstoestand geïnspireerd door de zee, even ongrijpbaar als gezocht.”

Ondertussen wordt bekend gemaakt dat de rederij extra 2 schepen zal bestellen, die beide op LNG en waterstof kunnen gaan varen. Deze komen dan in 2027 en in 2028 in de vaart.

De beide schepen zullen beschikken over een nieuwe generatie motoren voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) die het probleem van methaanslip zullen aanpakken. Ze zullen ook worden uitgerust met nieuwe milieutechnologieën en oplossingen die uniek zullen zijn in de sector, waaronder een insluitingssysteem voor vloeibare waterstof waardoor ze deze veelbelovende koolstofarme brandstof kunnen gebruiken. De schepen zullen 19 meter langer worden. Ook Explora III en Explora IV zullen door LNG voortgestuwd gaan worden.

Iets later

In oktober 2022 is al te voorzien dat scheepswerf Fincantieri meer tijd nodig gaat hebben voor Explora I. Niet alle onderdelen die nodig zijn bij de bouw van het schip zijn verkrijgbaar: er zijn complicaties in de toeleveringsketen.

In plaats van mei 2023 zal de eerste vaart op 17 juli 2023 vanuit Southampton in Groot-Brittannië gaan plaatsvinden. De doop zal daarvoor, op 8 juli 2023 plaatsvinden, door Dr. Sylvia Earle. Zij is een wereldberoemde oceanograaf, ontdekkingsreiziger en natuurbeschermer. Ze pioniert op het gebied van diepzeeonderzoek en heeft haar leven gewijd aan het behoud van de oceaan. Ze is een uitgesproken pleitbezorger voor de bescherming van de oceanen en het zeeleven in de wereld. Bovendien worden haar expertise en leiderschap wereldwijd erkend. Dr. Earle’s betrokkenheid bij Explora Journeys onderstreept de toewijding van het merk aan duurzaam luxe reizen op zee en oceaanbehoud.

Proefvaart

De eerste meters op volle zee wareop 18 maart 2023 wanneer Explora I aan de zeetesten gaat beginnen. Standaard worden dan diverse nautische en technische testen worden uitgevoerd o.a. op het gebied van comfort, veiligheid, manoeuvreerbaarheid en brandstofefficiëntie. Alles gaat goed en na terugkeer naar de werf kunnen de laatste voorbereidingen worden getroffen voor een overgave van het schip begin juli.

Oplevering van Explora I iets vertraagd

Dan komt begin juli het nieuws dat Explora I helaas vertraagd zal zijn. Het blijkt dat brand veiligheidspanelen niet meer goedgekeurd zijn. De scheepswerf moet met een oplossing komen.

Gelukkig was de vertraging niet heel lang, want op 20 juli 2023 ontving Explora Journeys haar eerste schip. Het allereerste ultraluxe schip van de rederij Explora Journeys is vanaf dat moment in de vaart!

Alle foto’s: Explora Journeys

Miriam was van 2-5 september 2023 op uitnodiging aan boord voor een kennismaking met Explora I. 

Lees snel meer:

Bekijk de cruises bij:

TUI Captain Cruise

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger