Cruisereiziger
Reisverslag

Een Ultieme dag op Half Moon Cay met de Zaandam

Miriam was op uitnodiging van Holland America Line op pad met de Zaandam. De cruise ging van Fort Lauderdale (Florida, Amerika) naar privé-eiland Half Moon Cay, Cartagena in Colombia en de doorvaart door het Panamakanaal. In Costa Rica is het einde van de cruise voor Miriam, maar varen de overige gasten op deze 16-daagse cruise nog verder naar Guatemala, Mexico en eindhaven San Diego.

 Op de tweede dag van de Panamakanaal cruise maakt de Zaandam een stop op Half Moon Cay, het privé eiland van de rederij. Van 10:00-16:30 brengen grote eilandtender boten je naar het eiland waar je de gehele dag kunt genieten van alle faciliteiten. Wat kan je het beste doen en welke excursies zijn de moeite waard? Hierbij Miriams tips!

Welkom!

Je komt binnen in het haventje van het eiland, waar de grote tenderboten van het eiland regelmatig aanmeren. Via een pad loop je vervolgens naar het welkomstplein The Pirates Cove, en maak zeker even een foto van de plattegrond (Tip!) van het eiland. Een klein gedeelte van het eiland is ingericht voor de gasten, in het overgrote deel mag de natuur haar gang gaan.

Rondom het plein zijn winkels, een bar en een excursiebalie die The information hut heet. Later daarover meer.

Zonnebaden op Half Moon Cay

Op het eiland is één groot lang strand met langzaam aflopend zand. Het eerste gedeelte is eigenlijk het smalst, daarom raad ik je aan om wat verder door te lopen tot voorbij het houten piratenkasteel, dat overigens een bar herbergt. In het rustigere gedeelte staan ook vier tweelaagse beach villa’s, waarvan je een gedeelte kunt huren.  Het sportcentrum zit dichtbij voor het huren van allerlei waterattributen.

Wil je nog een stuk rustiger? Loop dan nog wat verder tot aan de eerste lage begroeiing. Je vindt hier wel minder ligbedden, maar wat een rust en uitzicht! Voor schaduw zetten mensen hun ligbedden onder de bomen. Je kunt ook op het stuk strand ervoor, gebruik maken van blauwe schaduw doeken (toeslag van 35 dollar) die je omhoog kunt klappen. Dus geen gedoe met parasols die onverhoopt kunnen wegwaaien. Wil je schaduw en bijvoorbeeld een ventilator? Huur dan een cabana, een houten huisje (ca. 500 dollar per dag) met tal van extra’s zoals ligbedden, waterattributen en snacks.

Excursies

Op het eiland worden de gehele dag door excursies aangeboden, die je het beste vooraf – na je boeking, maar liefst wel vóór je inscheping – reserveert. Sommigen zijn extreem populair, zoals paardrijden, dus doe dit snel. Bij de start van elke excursie zijn er op elke locatie kluisjes beschikbaar voor je spullen en omkleedfaciliteiten, erg handig! Voor elke excursie meld je je eerst bij de informatie hut op het eerste plein, waarna je wacht totdat je excursie wordt omgeroepen. Samen in de groep reis je via de trams vervolgens naar het startpunt van je excursie.

De excursies die onder andere beschikbaar zijn:

Dieren en natuur

  • Roggen aaien: aan de lagoon, de Bone Fish Lagoon, kant is een apart gebied waar je onder begeleiding in het water mag om roggen te aaien. Er zijn drie damesroggen die in het gebied leven. Zij krijgen regelmatig voer en kunnen het gebied waar je staat, vrij in- en uitzwemmen. Tijdens de excursie krijg je ook veel te horen over andere (kleinere) zeedieren en daarmee wordt het dus een leerrijk uur. Ca. 35 dollar per persoon.
  • Paardrijden: bij de manege op het eiland starten drie maal per dag begeleide paardrijtochten waarbij je met je paard langs het strand en in het water gaat. Er zijn meer dan 40 paarden zodat elk dier eenmaal per dag een heerlijke rit krijgt.
  • Een kleine boot met een glazen bodem vertrekt regelmatig voor een excursie door de lagoon; het gebied waar je niet mag zwemmen.

Sportief

  • Wandeling en fietstocht: Samen met twee gidsen ga je op pad naar een aantal mooie plekken op het eiland. Je hoeft niet ver te fietsen om bijvoorbeeld de plek te bezoeken waar de roggen regelmatig komen. Bovendien ga je met de gidsen naar het ‘hoogste’ punt op het eiland, zo’n 18 meter hoog. Een kleine klim over veel rotsen, dus zorg voor goede schoenen. Als laatste bezoek je de manage waar je de paarden kunt bewonderen. Voordat de excursie eindigt, is er nog een waterstop om je dorst te lessen.
  • Watersporten: Waterscooters en kayakken worden aangeboden in de Bone Fish lagoon.
  • Zeilboot, waterfietsen en diverse andere watersporten (toeslag) worden bij het watersportcentrum bij het strand aangeboden.

Wil je zelf sportief bezig zijn, zonder een excursie te boeken? Je kunt in het dagelijkse activiteitenprogramma van je schip zien dat er bijvoorbeeld volleybal en basketbal wedstrijden worden aangeboden, net als yoga op het strand (kleine toeslag).

Eten & drinken op Half Moon Cay

Op het eiland zijn twee eetgelegenheden beschikbaar; Lobster Shack (toeslag0 en Island Barbecue. Op gezette tijden, van ca. 11:30-13:30 uur (check de tijden als je het eiland op komt!) opent de Island Barbecue voor lunch. De Island Barbecue is een grote openluchtkeuken waar salades en desserts in buffetvorm klaar staan. Het vlees wordt door de koks op je bord gelegd. Er zijn veel picknicktafels beschikbaar onder grote overkappingen – Dining Pavallions geheten – waar je vervolgens je lunch kunt nuttigen. Drankjes zijn verkrijgbaar bij de lunch (gratis) bij de zelfservice automaten; lemonade, water, ijsblokjes etc.

Bij Lobster Shack betaal je per item op de menukaart, denk aan zo’n 20 dollar per gerecht. Deze lunch kan je het beste vooraf reserveren.

Bovenstaande foto’s: Holland America Line

Bij Bell Cafe kan je softdrinks en alcohol kopen. Let erop dat je drankpakketten niet geldig zijn op het eiland, als je deze aan boord hebt aangeschaft. Er zijn diverse bars op het eiland: in het piratenschip van Captain Morgan, bij Lobster Shack, en op het grote plein bij de bar Rumrunners dat onder de poort door ligt op het grote plein bij binnenkomst op het eiland.

Kinderen

Voor kinderen is er op het strand, op het stuk dat het dichtst bij het haventje gelegen is, een waterspeelplaats. Bovendien is er een zand speeltuin met schommels, piratenschip en klimtorentjes ietsje verderop gelegen. Op de plattegrond staat deze speelplaats aangeduid als Club HAL.

Bovenstaande foto links: Holland America Line

Een basketbal veld ligt net voorbij het kerkje, en uiteraard worden daar ook wedstrijden georganiseerd. Bekijk hiervoor je dagelijkse activiteitenprogramma.

Vervoer en wegen op het eiland

Het eiland heeft een wegennetwerk dat bestaat uit zandpaden en asfaltwegen. De plattegrond vind je direct bij de ingang, nog voor de poort. Tip! Maak een foto van de plattegrond zodat je goed kunt oriënteren als je aan het wandelen gaat.

Over de asfaltwegen gaan regelmatig ‘trams’, ofwel open wagens waarin plek is voor een twintigtal mensen. Ze stoppen op bepaalde plekken, en je kunt daar dus wachten op een tram.

Als je een excursie boekt, dan brengt een tram je naar het startpunt van de excursie. Zo starten veel excursies bij de lagoon en niet op het strand. Deze asfaltwegen mag je als wandelaar gerust gebruiken. Bij de afslagen staan borden waar de wegen naar toe leiden.

Wandeltip!

Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Dan kan je bijvoorbeeld een lange strandwandeling maken naar het einde van het strand. Ook kan je een van de ‘trails’ paden gebruiken die door de begroeide gedeelten gaan. Volg hiervoor de bordjes van Nature trail. Wil je naar het hoogste punt? Volg dan de borden naar het kayakken (6). Dit punt staat niet op de plattegrond. De asfaltweg eindigt op een gegeven moment bij de Lagoon. Daar kun je een wandelpad naar links nemen die naar het hoogste punt gaat. Onderweg staan naambordjes bij planten en struiken.

Winkels

Ben je wat vergeten mee te nemen van het schip of wil je souvenirs kopen? Op het eiland zijn winkels aanwezig waar je dit kunt doen. De meeste winkels/kraampjes zijn op het eerste plein, na de poort, te vinden. In een markt kan je traditioneel snijwerk kopen, hoeden, ’t shirts, sleutelhangers etc. In de giftshop (met airconditioning) vind je nog meer souvenirs en handigheden.

Verderop op het eiland, bij de overdekte eetplekken van Island Barbecue, is een resortshop te vinden en ook een shop als je het allereerste plein afgaat richting het strand. Daar vind je kleding, zonnebrandcrème en wat je nog meer nodig kan hebben.

 

Een aantal mooie aanbiedingen van Holland America Line

Jaar >
2023
2024
2025
2026
Prijs >
Onder €500
€500-€1000
€1000-€1500
€1500-€2000
€2000-€2500
Boven €2500
Bestemming >
Afrika
Alaska
Azië
Canarische Eilanden
Caribisch gebied
Groot-Brittannië
Middellandse Zee
Midden-Oosten
Noord-Amerika
Noord-Europa
Oceanië
Oost-Middellandse Zee
Oostzee
West-Europa
West-Middellandse Zee
Zuid-Amerika
Zuid-Pool

15-daagse cruise Noordkaap met de Rotterdam

Cruise ABC eilanden & Bahama’s met de Rotterdam

15-daagse cruise Groot-Brittannië, Schotland en Ierland met de Rotterdam

8-daagse cruise Noorse Fjorden met de Rotterdam

22-daagse cruise Schotland, IJsland en Groenland met Nieuw Statendam uit Amsterdam

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)