Cruisereiziger
Reisverslag

MS Zaandam: scheepsportret tijdens een Panamakanaal cruise

Miriam was op uitnodiging van Holland America Line op pad met de Zaandam. De cruise ging van Fort Lauderdale (Florida, Amerika) naar privé-eiland Half Moon Cay, Cartagena in Colombia en de doorvaart door het Panamakanaal. In Costa Rica is het einde van de cruise voor Miriam, maar varen de overige gasten op deze 16-daagse cruise nog verder naar Guatemala, Mexico en eindhaven San Diego. In dit Zaandam scheepsportret nemen we je mee door de ruimtes aan boord.

Snel je weg vinden op de Zaandam

Met haar 237 meter lengte en 9 passagiersdekken is het een fijn kleiner schip, en behoort tot de twee kleinste schepen (ook de Volendam) in de vloot van Holland America Line. Doordat het een minder lang schip, is dan de grootsten in de vloot, zijn er wel iets minder specialiteitenrestaurants en vind je hier geen grote Music Walk met tal van podiums. Aan boord zijn uiteraard meer dan genoeg kenmerkende rederij faciliteiten waarvan je gebruik kan maken.

Da Zaandam heeft een fijne makkelijke indeling: op dek 9 zit geheel vooraan het rustige Crow’s Nest, daaronder op dek 8 zit het Lido buffetrestaurant en de twee zwembaden. Op de dekken 4 en 5 liggen de lounges, winkels, bibliotheek en Explorations Café.

Hutten op de Zaandam

De buitenhutten liggen op de laagste dekken: op dek 1, dek 2 en dek 3. De balkonhutten liggen op dek 6 en 7. Binnenhutten vind je op alle genoemde dekken. Ook op dit schip ligt een Neptune Lounge voor de gasten die een Pinnacle Suite (eenmaal) of een van de Neptune Suites hebben geboekt. Let op dat als je een Vista Suite boekt, je geen toegang hebt tot deze Neptune Lounge.

In de kleine lounge is in de openingsuren altijd een concierge aanwezig en zijn er drankjes en snacks verkrijgbaar.

Zwembaden

Op het Lidodek bevinden zich de twee mooie zwembaden: eentje op het middendek met een schuifdak, dat regelmatig een stukje open stond. Er staan wat ligbedden, niet heel veel, rondom het zwembad en de twee whirlpools, geflankeerd door dolfijnen.

Er staan verder veel tafels en stoelen, waar je in de ochtend en middag heerlijk kunt zitten om wat te eten van het Lido restaurant of van de Dive Inn. Je kunt er ter plekke verse hamburgers en hotdogs (met frites) bestellen, die dan direct klaar gemaakt worden. Bij het zelfservice gedeelte kan je je eigen Tex Mex gerechtjes, zoals taco’s en wraps, maken.

Loop je door het Lidorestaurant naar achterop het schip, dan ligt daar het achterzwembad te schitteren met enorm veel dekruimte en twee koeien die je aanstaren als je in het zwembad zwemt.

Spa & Fitness

De Greenhouse Spa omvat een spa en een fitness. Je kunt er binnenlopen om zelfstandig te sporten of mee te doen met lessen (sommige toeslag). In de ochtend is het in de fitness echt spitsuur. Koude handdoekjes liggen voor je klaar in het koelkastje als je wilt afkoelen. Op het buitendek is een padel (pickle ball) veld gemaakt en een basketbal veld.

De spa zelf is niet al te groot, en is wat gedateerd. De Thermal Suite is een heerlijke ruimte waar je kunt ontspannen, een toegangspas voor de gehele cruise (16 dagen) kost je 299 dollar. Je vindt er onder andere verwarmde ligstoelen, een whirlpool, douche en stoomruimte.

Lounges

Vrijwel alle lounges op de Zaandam zijn kleine gezellige ruimtes. De Crow’s Nest is wel flink groter en omhelst de gehele voorkant, dus je hebt een fantastisch uitzicht vanaf daar. Ben je overigens creatief? Neem dan je brei/haakwerk mee op cruise, want elke morgen is er een gezellig samenzijn in de Crow’s Nest.

Crow’s Nest

Bibliotheek en Explorations Café

Mijn favoriet was de Explorations Café, vooral omdat daar de puzzels en spelen gespeeld werden. Een leuke manier om snel contact te leggen met andere cruisereizigers als je alleen reist zoals ik. De service van de barista’s in Explorations Café is fenomenaal; binnen 1 dag weten ze wat je graag drinkt en wordt je als een vriend begroet! Dankjewel Izrah voor deze hartelijkheid!

Kidsclubs

Aan boord van elk Holland America Line schip zijn kinderclubs aan boord, voor de jongere kinderen (3-6 jaar), tieners (7-12 jaar) en jongeren (13-17 jaar).  Ze hebben eigen ruimtes waar diverse activiteiten door de speciale crew georganiseerd worden. Tijdens deze cruise waren er niet zoveel kinderen en jongeren aan boord.

Shopping op de Zaandam

Aan boord van de Zaandam zijn er behoorlijk wat mogelijkheden om te winkelen:

  • een Captains Collections winkel voor Holland America Line souvenirs
  • bij de Foto gallerij kan je foto benodigdheden kopen
  • vergeten badspulletjes, zonnebrandcreme, drank en snoep in een winkeltje bij het atrium
  • kleding en souvenir-achtige producten op diverse plekken
  • horloges, parfum en juwelen tegenover The Mixx

Entertainment

Ocean Bar

In de Ocean Bar vindt ‘s ochtends het Koffie met Erin half uurtje plaats waarin zij met iemand van de crew praat; bijvoorbeeld de staff captain of de milieu officier. In de avond wordt de dansvloer het domein van de band.

Explorer’s Lounge

Klassieke muziek wordt in de Explorer’s Lounge ten gehore gebracht. De lounge is geheel omgetoverd tot kleinconcert zaal.

The Mix is het domein van de piano-man die elke avond een vaste schare om zich heen verzameld om verzoeknummers ten gehore te brengen voor een gezellig avondje uit!

Theater World Stage

Het grote theater omvat als thema muziek, net als het gehele schip. De dans

Voor liefhebbers van memorabilia hangen drie bijzondere gitaren, een beetje verstopt op dek 3: een gitaar met de handtekeningen van Queen (o.a. Freddie Mercury), eentje met handtekeningen van o.a. Eric Clapton, BB King en Keith Richards en eentje met de handtekeningen van de Rolling Stones. Een beetje merkwaardig is het grote orgel met 450 pijpen in het atrium dat een speciale kast heeft van 5 meter hoog. Ik heb het niet in werking gezien – en ik betwijfel of er de laatste jaren ooit op gespeeld is – , maar de beelden bewegen mee op de muziek als erop gespeeld wordt.

Buitendekken

Een cadeautje is de promenade op dek 3: deze loopt geheel rondom het schip.  De houten ligbedden geven je een fantastisch uitzicht op de zee en het is dan ook een populaire plek op warme dagen; je vindt er altijd schaduw. Tijdens je doorvaart door het Panamakanaal is dit een magische plek omdat je tot vrij dicht bij de locomotieven en de zijkanten van de sluizen bent.

Zaandam Promenadedek

 

Je boekt Holland America Line bij:

ANWB Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI Zeetours

Een aantal mooie aanbiedingen van Holland America Line

Jaar >
2023
2024
2025
2026
Prijs >
Onder €500
€500-€1000
€1000-€1500
€1500-€2000
€2000-€2500
Boven €2500
Bestemming >
Afrika
Alaska
Azië
Canarische Eilanden
Caribisch gebied
Groot-Brittannië
Middellandse Zee
Midden-Oosten
Noord-Amerika
Noord-Europa
Oceanië
Oost-Middellandse Zee
Oostzee
West-Europa
West-Middellandse Zee
Zuid-Amerika
Zuid-Pool

15-daagse cruise Noordkaap met de Rotterdam

8-daagse cruise Noorse Fjorden met de Rotterdam

Ontdekkingscruise Indonesië met hotelovernachting

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Cruisereiziger