Cruisereiziger
Reisverslag

Met de Zaandam in Colombia: historie en lokale specialiteiten

Miriam was op uitnodiging van Holland America Line op pad met de Zaandam. De cruise ging van Fort Lauderdale (Florida, Amerika) naar privé-eiland Half Moon Cay, Cartagena in Colombia en de doorvaart door het Panamakanaal. In Costa Rica is het einde van de cruise voor Miriam, maar varen de overige gasten op deze 16-daagse cruise nog verder naar Guatemala, Mexico en eindhaven San Diego. Na twee zeedagen komen we met de Zaandam aan in Cartagena, Colombia.

Cartagena in Colombia

Op de vroege morgen van dag 5 arriveren we  in Cartagena, voor mij de eerste maal dat ik in Zuid-Amerika ben! De stad, een Unesco Werelderfgoed, van koffie, én de stad waar je op je spullen moet letten. Vanuit het schip krijg ik een brief in mijn hut met het advies om bepaalde veiligheidsmaatregelen te nemen vanwege de criminaliteit richting gasten. Loop bijvoorbeeld niet door afgelegen straatjes en laat dure spullen op het schip. Niet alleen zijn deze adviezen voor Colombia, maar ook voor Costa Rica, Guatemala en Mexico, de bestemmingen die de Zaandam na Colombia nog gaat bezoeken.

Met een excursie van het schip, ga ik op pad naar de historische stad. Ik heb de ‘Local Flavors, boatride & historical town’ excursie uitgekozen, inclusief een boottochtje door de baai van de stad. Bij het binnenvaren deze morgen viel me de baai al op: veel hoge flatgebouwen op een soort van schiereiland. Dit is een soort ‘Miami’ hoor ik van de kapitein van ons bootje, dat een rondtour maakt in de baai. Het tochtje omvat een koffieproeverij van de beroemde Colombiaanse koffie én tal van lokale specialiteiten die ter plekke klaargemaakt worden. Zo krijgen we mango met peper en zien we hoe het typisch Latijns-Amerikaanse gerecht ceviche gemaakt wordt in een bakje van gebakken banaan. Het lokale drankje, lime en kokosnootwater met rum, begeleidt dit alles. Doordat we op het water zitten, valt de warmte van vandaag mee – 33 graden! –

Bij de koffieproeverij krijgen we twee soorten koffie te proeven waarbij we mogen aangeven in welk smaakveld deze voor ons zit. De zes smaken variëren van chocola, bloemachtig, zoete vruchten, noten, kruidig of fruitig. Ga er maar aan staan, als je nooit koffie drinkt zoals ik 😉

 

Historisch centrum

Na de koffie arriveren we bij een kade dichtbij het oude centrum. Vanaf daar maakt gids Indrah een korte wandeling met ons, ofwel zeker 50 mensen. De huizen doen koloniaal Europees aan en dat is niet zo gek als je kijkt naar de geschiedenis: in 1533 werd Colombia ontdekt door de Spanjaarden en werd er daarna (slaven)handel gedreven.

Het centrum kenmerkt zich nu door veel historisch woningen met bijzondere houten deuren: aan de vorm van de deurklopper zie je wel beroep de voormalige bewoner uitoefende. Zeelui hadden een zeemeermin aan hun deur, religieuzen een hand enz. …. Daarnaast zijn er een stuk of wat kerken en kathedralen, toeristenwinkels en smaragd ‘museums’ waar je beknopt uitleg krijgt over het delven van edelstenen in Colombia. Uiteraard is er na het ‘museum’ bezoek tal van gelegenheid om juwelen te kopen. Met het bootje, waar we fruit en gefrituurde lekkernijen uitgedeeld krijgen, keren we terug naar de Zaandam.

In het kort:

Cruise haven van Cartagena

 Je meert aan met je cruiseschip aan de rand van een industriële haven. Er zijn weinig faciliteiten aan de kade, maar een shuttlebus brengt je tot de havenuitgang. Taxi’s brengen je voor een 10 dollar naar de binnenstad. Lopend zal je toch zo’n 4 km moeten afleggen. De warmte is overigens de grootste uitdaging op deze bestemming. 

Tip! De verkopers op straat zijn talrijk in het historisch centrum. Met een vriendelijk ‘nee’ – zonder te glimlachen – zullen ze weer doorlopen naar de volgende potentiële klant.

Terug op het schip

Bij het schip werden we weer welkom geheten met koude handdoekjes, geen overbodige luxe in deze 33 graden. Ik ga voor een alcoholvrije cocktail bij het Lido zwembad, heerlijk ontspannen en genieten van de zonsondergang als we Colombia weer verlaten. Op naar het hoogtepunt van deze reis: het Panamakanaal!

 

Je boekt Holland America Line bij:

ANWB CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI 

Een aantal mooie aanbiedingen van Holland America Line

Jaar >
2023
2024
2025
2026
Prijs >
Onder €500
€500-€1000
€1000-€1500
€1500-€2000
€2000-€2500
Boven €2500
Bestemming >
Afrika
Alaska
Azië
Canarische Eilanden
Caribisch gebied
Groot-Brittannië
Middellandse Zee
Midden-Oosten
Noord-Amerika
Noord-Europa
Oceanië
Oost-Middellandse Zee
Oostzee
West-Europa
West-Middellandse Zee
Zuid-Amerika
Zuid-Pool

15-daagse cruise Noordkaap met de Rotterdam

Cruise ABC eilanden & Bahama’s met de Rotterdam

15-daagse cruise Groot-Brittannië, Schotland en Ierland met de Rotterdam

8-daagse cruise Noorse Fjorden met de Rotterdam

22-daagse cruise Schotland, IJsland en Groenland met Nieuw Statendam uit Amsterdam

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)