Cruisereiziger
Bestemmingen

Holland America Line goed voor 117 miljoen euro bijdrage aan Nederlandse economie in 2015

Koningsdam Eind mei vond in Rotterdam de doopceremonie plaats van het ms Koningsdam door H.M. Koningin Máxima. Het nieuwe schip heeft de komende zomer Amsterdam als thuishaven en maakt vanuit hier cruises naar Noorwegen, de Baltische Staten en IJsland.

Met drie schepen die Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden als thuishaven hebben, zorgde Holland America Line in 2015 voor 38.682 cruisegasten met een vertrek vanuit Nederland. In 2016 zullen 33 cruises vanuit Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden vertrekken met meer dan 59.000 passagiers. Een toename van 35% ten opzichte van het jaar ervoor.

Met drie verschillende schepen vanuit Nederland deze zomer onderstreept Holland America Line haar sterke band met Nederland. Ook op de schepen is die band zichtbaar. Zo is een deel van de bemanning Nederlands, wordt er onder Nederlandse vlag gevaren en ook de inkoop van proviand vindt deels plaats in Nederland. Het hoofdkantoor in Rotterdam is verantwoordelijk voor de marketing en sales voor heel Europa. Totaal heeft de premium cruisemaatschappij in 2015 voor een bedrag van 117 miljoen euro bijgedragen aan de Nederlandse economie.

“Sinds de oprichting in 1873 hebben we sterke banden met Nederland. We zijn een werkgever voor vele Nederlandse officieren en daarnaast verwelkomen we duizenden Nederlandse gasten aan boord van onze schepen.”, aldus Orlando Ashford, President Holland America Line. “Ons nieuwste schip het ms Koningsdam heeft Amsterdam als thuishaven voor de zomer van 2016 en 2017. Dit geeft wel aan hoe belangrijk Nederland is voor ons bedrijf.”

Een deel van de economische impact van Holland America Line komt voort uit de bestedingen door gasten en bemanning in lokale winkels, restaurants, hotels, musea, bezienswaardigheden en aan taxivervoer. Voor 2015 een totaalbedrag van €2,2 miljoen. Andere uitgaves betreffen scheepsonderhoud, havengelden en havenbelastingen.

Holland America Line voorziet ieder schip op een ‘turnaround’ dag van proviand. Het gaat hierbij om het aan boord brengen van voorraad en voedsel voor de duur van de eerstvolgende cruise. Voor een 7-daagse reis van het ms Koningsdam worden meer dan 28.000 eieren, 9.252 liter melk, 7.408 kilo vlees, 3.572 kilo gevogelte, 3.360 kilo vis, 846 kilo boter, 2.248 kilo bloem en meer dan 68.000 kilo aan versproducten ingescheept. Deze goederen komen allemaal van lokale boerderijen, kwekers en leveranciers.

Feiten en cijfers:

  • In 2016 drie schepen met Nederlandse thuishavens; ms Koningsdam (2.650 passagiers) in Amsterdam, ms Rotterdam (1.404 passagiers) in Rotterdam, ms Prinsendam (835 passagiers) in IJmuiden
  • Een totaal van 32 bezoeken aan Nederlandse havens in 2015, in 2016 staan 33 bezoeken gepland
  • 38.682 cruisepassagiers in 2015, in 2016 naar verwachting meer dan 59.000 passagiers
  • Bijna 50 werknemers op hoofdkantoor Rotterdam
  • Totale bijdrage aan Nederlandse economie 2015 €117 miljoen
  • €76,6 miljoen directe bestedingen in Nederland
  • €2,2 miljoen geschatte bestedingen door gasten en bemanning in Nederland
  • Partnerships met 275 lokale partijen zoals hotels, touringcar bedrijven, touroperators, havenwinkels etc.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)