Cruisereiziger
AccommodatieBuitenhutPersoonlijke blogVoorbereiding

Welke hut kies je? De buitenhut

Een buitenhut? Wat is dat? Is dat hetzelfde als een balkonhut? Een vraag die je veel hoort.

Een buitenhut is een hut met zicht op zee, maar niet een hut met een balkon. Je buitenhut heeft net even dat extra meer dan een binnenhut; uitzicht. Het uitzicht is door een of meerdere patrijspoorten, ronde kleine ramen, of grotere ramen. Afhankelijk van het schip is dat een rechthoekig raam of zelfs een panoramisch uitzicht.

In een notendop: kenmerken

Buitenhutten hebben ongeveer dezelfde faciliteiten als balkonhutten. Je hebt over het algemeen meer ruimte dan in een binnenhut. Veelal heb je een volwaardig zitje met een tafeltje in je buitenhut. De hutten liggen op de nieuwere schepen op de laagste dekken net boven de waterlijn. Bij de oudere schepen kan het zijn dat zelfs het merendeel van de hutten alleen maar buitenhutten zijn. Balkonhutten waren in de oudere tijden immers een hele grote luxe.

Doordat je hut boven de waterlijn ligt heb je het gevoel dat je dicht op het water zit. Realiseer je dat een schip bij matige snelheid heel hard vaart als je uit het raam kijkt. Dat beleef je in een buitenhut door en door. Ook bij slecht weer kan de zee ‘aanwezig’ zijn door golven langs je raam.

Buitenhut voor 4 personen

Afhankelijk van de rederij kunnen er 2, 3 of 4 personen (zie hierboven) in een buitenhut verblijven. Een bankje/sofa dient als bed voor de 3e persoon. De 4e slaapt in een bed dat uit het plafond komt. De steward klapt het bankje en het bed uit het plafond overdag op.

 

Familiehutten

De laatste jaren zijn meer rederijen die grotere buitenhutten aanbieden als familiehutten. Je krijgt behoorlijk meer ruimte voor bijvoorbeeld 4 of 5 personen. Deze buitenhutten zijn zeer snel volgeboekt, maar een goed alternatief voor de veel duurdere balkonhut. Je hebt ze bijvoorbeeld bij de Mein Schiff schepen, Holland America Line (Koningsdam en nieuwere schepen), Norwegian Cruise Line (zie video) en MSC Cruises.

 

Verschillen

Wat zijn de verschillen ten opzichte van de goedkopere binnenhut of een duurdere balkonhut? De verschillen zijn al kort genoemd: het prijsverschil en het zicht naar buiten toe. Besef wat je wilt. Heb je niet al te veel geld over voor een balkon omdat je toch niet zult zonnebaden, maar wil je wel de horizon zien. Kies dan voor een buitenhut.

Samengevat

Samengevat de nadelen:

  • Geen balkon
  • Lagere dekken

De voordelen:

  • Iets goedkoper dan buitenhut met balkon
  • Zicht op de zee
  • Zelfde faciliteiten
  • Goede last-minute mogelijkheden
Lees zeker ook:

Bekijk de buitenhutten die we de laatste jaren voor je op de video gezet hebben

Hoe ziet een buitenhut eruit? Bekijk het op ons Youtube kanaal

[yotuwp type=”playlist” id=”PLuWxNd_mJTvtCdRbbQ2FzFBtryYqlNnQW” pagination=off” player=”mode=popup”]

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)