Cruisereiziger
Reisverslag

Op zee met de Zaandam: een blik op de restaurants

Miriam was op uitnodiging van Holland America Line op pad met de Zaandam. De cruise ging van Fort Lauderdale (Florida, Amerika) naar privé-eiland Half Moon Cay, Cartagena in Colombia en de doorvaart door het Panamakanaal. In Costa Rica is het einde van de cruise voor Miriam, maar varen de overige gasten op deze 16-daagse cruise nog verder naar Guatemala, Mexico en eindhaven San Diego. In dit deel kijken we naar de restaurants van de Zaandam aan boord en het entertainment op deze zeedagen.

Vanwege de grote afstand die de Zaandam vanaf Half Moon Cay (Bahama’s) naar Cartagena (Colombia, Zuid-Amerika) vaart het schip er twee dagen/nachten over. Aan boord zijn uiteraard tal van faciliteiten waarvan je gebruik kan maken, zo is de spa geen verkeerde plek op een zeedag en geniet ik van het heerlijke eten aan boord. De tweede zeedag is het behoorlijk schommelig op het schip en het is dus ook flink rustiger in de lounges en restaurants.

Dineren bij de specialiteiten restaurants

Aan boord van de Zaandam zijn twee specialiteitenrestaurants aanwezig, beide voor een schappelijke toeslag. De Pinnacle Grill en Canaletto serveren respectievelijk grillgerechten en Italiaanse gerechten.

Pinnacle Grill

In de avond van de eerste zeedag vindt de eerste dressy night plaats. De meeste gasten hebben een mooie jurk (dames) of pak (heren) aangetrokken; gala zie je vrijwel niet.  Ik dineer in stijl bij de Pinnacle Grill, een mooie kleiner restaurant met uitstekende service.

Op het menu staan onder andere gerechten van David Burke, lid van Holland America Line’s Culinary Council en vooral het voorgerecht verrast mij enorm. Overheerlijk 8 uur gemarineerd spek, Clothesline Candied Bacon, geserveerd aan een rekje! De bacon heeft minimaal 8 uur in een marinade van Maple siroop, mosterd, sinaasappelschil en peper gelegen en dat zorgt voor een overheerlijke smaakbeleving. Als hoofdgerecht heb ik de mooie steak met kreeft dumplings, ook van David Burke. Een krakende crème brûlée sluit mijn avond af.

Overigens zijn de Lobster tail en dry aged steaks allen tegen een meerprijs, bovenop de standaardprijs van 46 dollar.

Canaletto

De andere zeedag ga ik naar Canaletto, dit is het Italiaanse restaurant dat in een afgescheiden gedeelte bij het Lido Market restaurant zit. Je betaalt 25 dollar toeslag per persoon.

Ik koos voor de antipasti plate vooraf: met prosciutto di Parma, Terre Ducali coppa, twee soorten salami, Parmigiano-Reggiano kaas en Siciliaanse olijven. Daarna nam ik de kip in een krokant jasje van kruiden en parmezaanse kaas, overgoten met verse mozzarella. Eentje was overigens meer dan genoeg geweest, want ik kreeg er zelfs 2. Het dessert, de Lemon Ricotta Baked Cheesecake was een topper.

Het Lido Market restaurant

Het Lido Market restaurant is gelegen op dek 8 en omvat veel verschillende stations waar je eten kunt halen. In de meeste gevallen wordt het voedsel aangereikt, maar de broodjes en de desserts mag je bijvoorbeeld wel zelf pakken. Een impressie:

Ontbijt

Het ontbijt in het Lido Market restaurant bestaat uit een brood gedeelte, met brood, witte bolletjes en andere lekkernijen. Daarnaast is er een omelet station en een wafel station. Bovendien kan je wat warmers halen, zoals bacon, ei en aardappelrosti’s. Tot slot is er een yoghurt station met fruit en muesli. Bij de koffie/thee buffet staan bovendien behoorlijk wat soorten cornflakes.

Lunch & Diner

Bij lunches en diners zijn er bijvoorbeeld altijd pizza’s, sandwiches (lunch) en een saladebar, warme vlees gerechten en themastations zoals sushi of een lokale specialiteit. Een verrassing vond ik (maar op 1 dag te vinden) het pie station: met diverse soorten vlees pie, groente pie en appeltaart.

In Colombia werden lokale gerechten aan boord gehaald: in de avond stond een cevichebar klaar in het Lido. Ceviche is een typisch vis gerechtje uit Latijns-Amerika.

Desserts

De desserts zien er overheerlijk uit, vooral de oranje en blauwe – de kleuren die je overal ziet terugkomen – bordjes maken het een smakelijk geheel.

Dining Room: het hoofd restaurant van de Zaandam

De Dining Room, is het hoofdrestaurant van de Zaandam, en is het decor voor ontbijt, de high teas en diners. Vooral de high tea om 15:00 uur ‘s middags kan ik je aanbevelen: ze zijn gethematiseerd, bijvoorbeeld een cupcake high tea of Engelse high tea. De thee wordt goed heet geserveerd, dus dat is voor theeliefhebbers echt een pré! En wat een prachtige Delfts Blauwe bordjes, om verliefd op te worden!

Het restaurant heeft ‘s avonds bij het diner een sterrenplafond! Kijk maar eens omhoog tijdens het diner. 

Ik kreeg op dek 5 van het hoofdrestaurant een tafel voor 2 aangewezen, in de tweede zitting om half 8. Dit is een vrij rustige zitting, dus als je enigszins een late eter bent, neem de late zitting! Ik heb werkelijk heerlijk gegeten van de menukaart, en vooral van de Port to Table gerechten; de lokale gerechten. Tip! Wil je een extra voor/hoofd/na gerecht? Vraag er gerust om! 

Entertainment: muziek op de Zaandam

Muziek speelt ook op dit Holland America Line schip een grote rol; alhoewel er geen grote podia zijn zoals op de grotere schepen, spelen de muzikanten in verschillende lounges. De Explorers Lounge is de kleine concertzaal waar klassieke muziek ten gehore wordt gebracht. Elk concert, zo’n drie keer per dag, zit vol met aanwezigen. Deze concerten zijn aan het einde van de middag en begin van de avond.

Het cocktail uurtje met de Cocktail pianist vindt plaats in de Ocean Bar. Bij de Oceans Bar is namelijk plek op het podium voor een band, met piano, drumstel etc. ‘s Avonds is dit dan ook de plek voor gezellige uurtjes met de Ocean Band. Tot slot treedt in de Mix, de Piano Bar entertainer op, die verzoeknummers doet en een mooie schare mensen om zich heen verzamelt.

Gedurende de dag wordt er van alles georganiseerd door Cruise & Travel Director Erin. Je kunt creatief bezig zijn (waterverf schilderen, origami workshops of lekker handwerken in de ochtend in de Crow’s Nest), naar lezingen gaan (over o.a. bestemmingen), waarbij de Panamakanaal lezing echt de topper was. Voor een vol theater bracht Erin een boeiende multimediale lezing over de bouw van het Panamakanaal met daaromheen alles over het eigenaarschap, over de tijden waarin het gebouwd werd en zware leefomstandigheden van de arbeiders.

De twee zeedagen zijn omgevlogen en het Panamakanaal komt steeds dichterbij, maar eerst brengt de Zaandam nog een bezoek aan Cartagena in Colombia.

Je boekt Holland America Line bij:

ANWB CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI 

Een aantal mooie aanbiedingen van Holland America Line

Jaar >
2023
2024
2025
2026
Prijs >
Onder €500
€500-€1000
€1000-€1500
€1500-€2000
€2000-€2500
Boven €2500
Bestemming >
Afrika
Alaska
Azië
Canarische Eilanden
Caribisch gebied
Groot-Brittannië
Middellandse Zee
Midden-Oosten
Noord-Amerika
Noord-Europa
Oceanië
Oost-Middellandse Zee
Oostzee
West-Europa
West-Middellandse Zee
Zuid-Amerika
Zuid-Pool

15-daagse cruise Noordkaap met de Rotterdam

15-daagse cruise Groot-Brittannië, Schotland en Ierland met de Rotterdam

8-daagse cruise Noorse Fjorden met de Rotterdam

22-daagse cruise Schotland, IJsland en Groenland met Nieuw Statendam uit Amsterdam

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen op Patreon, door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)