Aan de ‘culinaire’ slag aan boord van Regent’s Seven Seas Explorer

Maandag 9 september 2019 lag de ultraluxe Seven Seas Explorer van Regent Seven Seas Cruises in Amsterdam aan de kade. Miriam mocht aan boord voor een bijzondere reden: een culinaire workshop in de Culinary Arts Kitchen. Sinds dat Seven Seas Explorer in de vaart is, biedt de rederij culinaire kooklessen en culinaire excursies aan. Ook op het nieuwe schip Seven Seas Splendor, zal een Culinary Arts Kitchen voorhanden zijn.

Workshop: aan de slag!

De plek waar de kooklessen gegeven worden, is in het van alle gemakken voorziene unieke Culinary Arts Kitchen op dek 11. Dit is een mooie grote ruimte met voor elke deelnemer een eigen kook werkplek. Uiteraard hoort daar een schort bij, alle keukengerei en je eigen kookplaten. Per sessie kunnen 18 deelnemers aan hun eigen werkplek aan de slag.

Culinary Arts Kitchen

Cruisepassagiers kunnen tegen betaling ($89) deelnemen aan de kooklessen en in een paar uur tijd worden ze helemaal meegenomen in een bepaald thema. Ook zijn er speciale Gourmet Explorer excursies samengesteld waarbij reizigers de bestemming optimaal kunnen ontdekken aan de hand van een culinair thema. Samen met de chef van de Culinary Arts Kitchen en een gids bezoek je een lokale markt en lokale ondernemers.

Onze chef van vandaag, Linda, vertelt hoe zij met een aantal gasten een duurzame boerderij had bezocht en daar hun producten hadden gehaald voor de kookles. Linda is een super-enthousiaste en kundige docent. In een vorig leven was ze bedrijfsjurist, maar ze interesseerde zich op een gegeven moment toch meer in koken. Ze ging in 2015 terug de schoolbanken in en zo belandde ze uiteindelijk bij Regent Seven Seas Cruises op een cruiseschip als kookdocent.

Ze neemt mij en de andere deelnemers tijdens de workshop aan de hand mee. Met een wijntje erbij. Eerst laat Linda zien hoe je de gerechten maakt en daarna koken we het zelf. Zonder recept naast je. Dat is best wel eng, want doe ik alles wel in de juiste volgorde? De gerechten blijken niet heel moeilijk in onze les dus er kan weinig misgaan. Alhoewel, iemand presteert het om een Franse crêpe te laten mislukken… Naast Linda, lopen nog twee koks van het schip rond, die precies weten wat er moet gebeuren. Zo staan de kookplaten al aan als ik mijn pan er op zet én liggen de ingrediënten klaar op je werkplek. Alles lukt wonderwel goed bij mij en uiteraard mag ik zelf daarna de gerechten op eten.

Op culinaire tour door de keuken

Ik krijg na de workshop een exclusief kijkje in de keukens waar 80 koks aangestuurd worden door het hoofd Food & Beverage Stefano (rechts op de foto) en de Zuid-Afrikaanse chefkok Michael Meyepa. Zij nemen ons mee naar de grootste keuken die zich achter hoofdrestaurant Compass Rose bevindt.

Aan boord zijn overigens meer keukens, een aantal voor de diverse specialiteitenrestaurants (8 koks per keuken) en eentje voor het hoofdrestaurant. De hoofdkeuken waar ik een kijkje neem, verzorgt voor restaurant Compass Rose én voor de roomservice de gerechten. Deze ligt dan ook naast Compass Rose. De hoofdkeuken heeft een koud gedeelte voor salades, een ‘hot line’ voor de warme gerechten en een bakkerij/patisserie gedeelte.

Wist je dat ze in de keuken precies nauwkeurig weten hoeveel hoofdgerechten er besteld zijn? Alle bestellingen worden bijgehouden op een groot scherm. Zo weet Michael precies wanneer er meer kreeft gehaald moet worden als deze erg populair is op een avond 🙂  Ongeveer 90% van de gerechten wordt pas bereid wanneer jij als cruisereiziger bestelt bij je ober aan tafel, dus versheid gegarandeerd. Elke dag worden de gerechten vlak voor dinertijd beoordeeld door Michael en Stefano. Bovendien gaat een tweede bord van elk gerecht naar de obers toe, die uitleg krijgen over de gerechten van die avond. Zij weten dus precies welke ingrediënten erin zitten.

We zien in de patisserie een aantal bakkers/koks aan het werk. Het meeste wordt ‘s nachts gedaan in dit gedeelte van de keuken; ál het brood wordt vers gebakken in de nachtelijke uren. Tijdens de uitleg komt een karretje voorbij met de heerlijkste hors d’oeuvres’… Zonder twijfel de meest inspirerende plek aan boord, wat een lekkernijen 😀

Stefano legt uit dat hygiëne hét belangrijkst is in de keuken. Bij het opruimen van de borden wordt goed gelet op het scheiden van afval en op zoveel mogelijk recyclen van materialen. Dat wordt apart ingezameld aan boord en bij het aanmeren in een haven aangeboden aan de afvalverwerkers/recycle bedrijven.

Even proeven

Uiteraard mag ik volop genieten van het lekkers uit de keuken. Tijdens een lunch in het Franse restaurant Chartreuse voel ik me net in Parijs zitten.  De sfeer weerspiegelt het gevoel van een chique Parijse eetgelegenheid die je ‘s avonds vindt in de vele Parijse wijken. In het restaurant is het mogelijk om intiem met twee personen te dineren in een Bistro sfeer of te kiezen voor een Parijs geïnspireerde binnentuin, beide met zicht op zee. Bij deze rederij zijn alle restaurants, ook de specialiteitenrestaurants zoals de grill Prime 7, het Franse Chartreuse en Aziatische Pacific Rim inclusief in de cruiseprijs. Ook om (alcolholische) drankjes hoef je je geen zorgen te maken omdat deze inclusief zijn. Zelfs sigaren liggen voor de sigarenliefhebbers te wachten in de Conaisseur Club.

 

Regent Seven Seas Cruises is een ultra inclusief rederij met vrijwel alles inclusief; alle dranken, specialiteitenrestaurants, fooien en excursies. Meer informatie over de rederij lees je hier op Cruisereiziger. Een 8-daagse cruise in het Caribisch gebied bij Regent start bij €2509.

Ik cruiste in 2016 een aantal dagen mee op de Seven Seas Explorer en maakte onderstaande reportageserie. Cruise je mee?

Regent Seven Seas Cruises zijn verkrijgbaar bij:

Captain CruiseCruiseReizen.nlCruise TravelDock C Cruisepartners]DreamlinesZeetours

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)