Achter de schermen: de wasserette

Wat gebeurt er achter de schermen op een cruiseschip? Er zijn tal van plekken onder het eerste dek waar passagiers niet of nauwelijks mogen komen. Wij nemen een kijkje voor je in de wasserette. Dé plek waar 24 uur per dag gewassen wordt, gedroogd en gestreken.

Scheepswasserette

De scheepswasserette is een plek waar alle was terecht komt, van de restaurants, alle cruisereizigers én al het personeel. Deze grote wasserette ligt op de dekken die niet toegankelijk zijn voor jou als cruisereiziger. Je zult dan ook weinig meekrijgen van de warmte en drukke werkzaamheden daar die 24 uur per dag doorgaan. Een scheepswasserette heeft uiteraard enorme wasmachines en drogers staan. Alle was wordt getransporteerd in karretjes met wielen. Zo kan de was makkelijk de wasmachine in en uit.

Een gemiddeld cruiseschip heeft wel acht tot tien stuks wasmachines. Na een droogbeurt wordt alles mooi gevouwen. De tafellakens, bedlinnen etc gaan in grote vouwmachines en komen er als gladde pakketjes weer uit. Voor vrijwel elk linnengoed is een vouwmachine beschikbaar, denk aan badlakens en servetten. Een team bestaat uit zo’n 10 was-mannen.

Delicate kledingstukken worden gestreken of gestoomd. Uiteraard met handige strijkapparaten 😉 Vaak zijn dit de kleinere stukken kledij, zoals kostuums van het personeel of kledingstukken van jou zelf.

Video

Uiteraard hebben we nog wat beelden van de scheepswasserette van de Nieuw Amsterdam voor je op deze unieke video gezet:

Eigen was

Je kunt je eigen was in een laundry-bag aanleveren voor deze wasserette. Deze tas (plastic of stof) hangt in de kledingkast in je hut met een formulier daarbij. Daarop geef je aan wat je wilt dat moet gebeuren met je kleding, alleen wassen en drogen of ook strijken etc. Je betaalt een bedrag per tas of een bedrag per item. De kunst in de grote scheepswasserette is natuurlijk om de kleding per kamer niet kwijt te raken; dit gebeurt bijvoorbeeld met kleine labels in de kraagjes.

Bij een aantal rederijen hebben vaste gasten die vaak met een rederij zijn meegevaren, gratis de mogelijkheid om de wasservice te gebruiken. Zo kan je elke dag een ‘laundry bag’ met de kamerjongen meegeven. Zit je in bepaalde suites bij bijvoorbeeld Holland America Line of Silversea dan mag je ook gratis gebruik maken van deze wasfaciliteiten.

Wil je zelf de was doen?

Wil je niet je was meegeven, maar zelf je was doen? Daarvoor hebben de meeste schepen zelf-bedienings wasserettes. Dit zijn ruimtes die gelegen zijn op de dekken waar de hutten zich bevinden. Je betaalt een klein bedrag voor wasmiddel en wasverzachter. De wasmachine voegt deze zelf toe aan de was.  Nadat je de wasmachine of droger hebt gestart, geeft het apparaat aan hoe lang de beurt duurt. Zo kan je ondertussen nog even genieten van het zwembad of wat anders.

Deze zelf service wasserettes zijn niet bij elke rederij, bijvoorbeeld wel bij: AIDA, Azamara, Carnival Cruise Line, Crystal Cruises, Cunard, Disney (zie foto’s hieronder), Holland America Line (beperkt aantal schepen –  Maasdam, Veendam, Amsterdam -), Oceania Cruises, Princess Cruises, Regent Seven Seas Cruises (incl. in de prijs),  Seabourn (incl. in de prijs), Silversea (incl. in de prijs), Viking (incl. in de prijs).

 

Happy laundry!

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)